Wednesday, December 28, 2011

First Check-up For My Second Baby

Hi semua.


Saya adalah dalam mood excited masa keluar dari office untuk buat check-up pada jam 11.30 pagi tadi. Teringat-ingat kenangan masa excited nak check-up Harits dulu.

Mula-mula saya menuju ke Klinik Kesihatan (KK) di P3 dulu, then bila sampai sana. Dia kata saya tak boleh register buat buku merah kat situ sebab saya tinggal di P11 dan kena buat buku di klinik berdekatan kawasan kediaman. Hummm... Baiklah, tapi agak terpotong sikit mood di situ nasib baik layanan misi di klinik itu adalah baik-baik belaka. Lepas saya di beri nombor telefon klinik berdekatan dengan rumah tu, saya pun bergegas ke sana. Sebelum sampai saya call dulu. Actually dah sampai pun depan klinik tu baru saya call (excited punya pasal. Hehehe) Then misi tu told me that saya kena datang balik pukul 2pm sebab diorang tak tak ambil new patient nak dekat-dekat lunch hour ni. Nevermind, 5minute after that sayapun Pling! dah ada depan rumah. Kehkehkeh. Dah kata klinik dekat dengan rumah ye dak? Sampai-sampai je Harits tengah nyenyak tido, saya pun amik kesempatan taking my power nap whil my MIL tengah cooking. Saya bukan pemalas ok, saya nak tolong MIL saya masak tapi dia yang insist saya suruh pergi naik dan rehat. Hehe.


Then after lunch, Harits pun dah bangun dan dah suap dia makan. Saya pun kembali ke klinik tepat-tepat jam 2.05pm dan saya adalah oran ke-2. Yeay! Register first untuk buat buku merah pastu Nurse mintak saya timbang sendiri and my current weight is 50.3kg. Still kurus la kan? Lepas tu pergi pee untuk check urine. After urine nurse cucuk sikit jari untuk buat HB test. Saya kena buat 2 kali coz first reading adalah sangat rendah iaitu 10.4 je but bila Senior Nurse buatkan procedure tu my HB is actually 12.2. Yeay! Ibu sihat dan tidak anemic. My blood pressure pun normal which is 98/60.


Masuk pulak dalam examination room saya diinterview sedikit sebanyak pasal previous birth history and my family medical history. Because my mom pernah kena Breast cancer saya diminta untuk baring untuk buat breast examination. Tapi mungkin semua orang pun kena kot, pandai-pandai je saya ni. Hehe. After that nurse check perut saya. Still tak rasa lagi katanya but worry not coz it's still early. Sambil tu dia advice yang masa first trimester ni yang kena jaga betul-betul sebab baby baru nak develop semua sel penting. Jaga pemakanan dan yang penting iron tablet/ acid folic kena makan secara konsisten. Lagi satu dia advice, iron tablet tu kena makan sejam sebelum breakfast to make sure it is fully absorb dan tak sesuai diminum bersama kopi, teh, susu dan minuman berkafein. Paling bagus minum bersama jus buah ataupun air suam. Reminder untuk saya dan kawan-kawan juga :)


Oklah, saya nak balik dah. Tak sabar nak tengok Tentang Dhia. Byebye!


Thursday, December 22, 2011

Harits Haidar - Fourteen Month

At this stage, dia dah menunjukkan perkembangan yang amat mengalakkan. Berjalan especially dah semakin laju, sometimes nampak macam nak berlari pun ada. Bila dah laju macam berlari tu confirmlah ada scene terjatuh tersembam sebab kaki tak sync lagi. Huhu. It's a learning process but setakat ni tak adalah sampai cedera berdarah semua, Alhamdulillah. Mintak dijauhkanlah daripada perkara yang tidak baik.

Selalu dah boleh tahu bila daddy dah siap-siap nak keluar, mesti akan depangkan tangan mintak dukung, nak ikut daddy keluar. Kalau tak bawak confirm menangis & kalau tengah mood tak baik mesti akan mengamuk lama-lama bagi pujuk dengan nens pun tak jalan. Huhu.

Sebut "Allah" dah clear tapi kalau suruh cakap "Allahuakbar" jadi "Allahbau". Sambil sebut tu buat angkat takbir. Hehe. Comel je hansome ibu tu... Baru-baru ni dia dah reti sebut "duck" banyak-banyak kali. Pastu everytime nampak moto mesti mulut dia bising buat bunyi vromm-vrommmm. Huhu. Hasil didikan daddy dia la nih. Selain tu, dah pandai pusing bukak tutup bedak main bedak & tabur-tabur satu bilik. Haha. Gelak jela kami suami isteri tengok gelagat si tecik nih. Kalau ibu tengah jemur kain, confirm dia akan tolong sekali. Sometimes dia tolong angkat baju kat jemuran, sometimes dia akan amik baju dalam laundry basket tu dan masuk dalam baldi kosong yang lain. Jadi kerja je semua benda pun.

Sekarang bila tanak makan dah pandai tutup mulut rapat-rapat & kalau kita paksa jugak mesti dia akan tolak tangan kita, sometimes sampai terjatuhlah makanan tu.
Dia dah mula kurang minum susu formula waktu siang, paling banyak pun tiga kali sebanyak 4oz tapi kalau nens waktu malam masih bangun dengan kerap jugak dalam 3-4 kali satu malam. Phewww...

Semenjak dah preggie baby no.2 ni, Harits punya clingy adalah semacam, manja pun semacam. Sentiasa nak kat ibu ja pastu nak naik duduk atas perut ibu kalau ibu tengah baring-baring. Kesian dia, tak bolehlah atas perut yang, atas kaki takpe ye sayang :)



Lastly, ini gambar terbaru dia time baru bangun tido dan tengah buat "bisnes yakyak" pagi tadi. Hehe. Serius je muka tu. Nanti Harits dah pandai cakap betul-betul bolehlah start potty training sebab dia dah pandai squat masa dok yakyak tu. Hehe.

Tuesday, December 20, 2011

One Step Closer


Jumaat lepas selesai proses mengambil kunci. Selepas ambil kunci terus bergegas pergi ke rumah untuk membuat inspection kerosakan, setakat ini yang rosak adalah flush bilik air kedua and yang lain adalah dalam keadaan baik-baik saja. Syukurlah!




Gugusan kunci yang memeningkan kepala. Hohoho!



Then on sunday mintak tolong my lovely biras a.k.a hubby's SIL untuk tolong basuh rumah. Sampai-sampai je my hubby terus mop rumah belah atas pastu basuh toilet semua. Dalam half and hour later my biras pun sampai dan hubby's cousin pun datang sekali nak tolong kami cuci rumah. Alangkah baik hati mereka, hanya Dia yang dapat membalas budi kalian. Rumah kami pun dah cantik berseri-seri sekarang ni. Thanks a bunch guys! Saya memang tak boleh nak buat apa sangatlah. Setakat lap-lap counter table cabinet and grill yang berhabuk ajelah yang mampu. Now, tunggu masa untuk berpindah dan mula mendeko! huhu.



Budak ni rajin betul! Dia nak tolong mop rumah jugak. Hehe,


Friday, December 16, 2011

For Every Two Lines - You Need To Read Between Them ; Syukran Ya Allah

And here we go, the greatest news out of the greatest.







8 Disember yang lalu, about a week ago. The day is Thursday and the hour is 7.30 am. Hari itu saya ambil cuti untuk selesaikan hal-ehwal kemasukkan ke rumah baru kononnya. But itu tak penting sangat sebab takde apa yang selesai pun hari tu. Kahkahkah.

Yang penting adalah cerita ini. Jadi. pagi itu telah decide untuk mengambil sekali lagi ujian pengesahan dengan menggunakan alat yang lebih mahal dan lebih canggih. Haha. Ok, mahal tu Rm14.90 ye harganya. Selepas selesai, tunggulah dengan tenang kemunculan yang dinanti...1,2,3 go! Dup dap dup dap...mula-mula segaris saja yang merah but tiba-tiba samar-samar nampak garis yang kedua timbul, makin lama makin jelas. Ya Allah syukur Alhamdulillah. Telahan selama dua minggu telah terbukti tepat. Lepas ambil gambar sekeping dua, saya telangkupkan alat ujian tersebut dan terus ke dapur minum susu segelas dan telan Folic Acid yang masih berbaki masa pantang Aish dulu. Ok, now boleh mandi. Hehehe.

After that kejutkan Hubby tapi Aish yang bangun. Saya dah bisik kat Aish "Congrats, Abang Kecik". Hehe. Then, Aish pulak kejut daddy. Daddy bangun, lepas bergurau sedas dua dengan si hansome bushuk masham tu dia pun mengambil towel untuk mandi. Sambil tu saya iron baju. Lama juga saya tunggu reaction from Hubby dari dalam kamar mandi tu, dalam dua tiga-minit jugalah. Finally dia menjengulkan kepala dan jerit pada saya, "Baby tak cakap kat orang punnnn?" Saya terus tergelak dan cakap "Suprise!!! Congrats daddy, awak akan ada second baby soonnn"






Ya, saya kini sedang hamil 7minggu untuk baby yang kedua. Macam ticker yang saya update kat atas dan kat tepi sidebar tu cakap. Kali ini tidak dirancang, accidentally on purpose pun bukan but kami sangat-sangat happy dengan peluang kedua yang Allah kurniakan ini. Syukur, syukur dan syukur. Semoga kehamilan kali ini membawa sejuta barakah, berjalan dengan lancar tanpa sebarang komplikasi yang serious. Setakat ini, saya cuma berasa loya dan mual setiap kali selepas saya makan dan masa saya memandu but tak pernah lagilah saya muntah yang betul-betul. Harap alahan kali kedua ini tak seteruk yang pertama dulu sebab ada hero kecik yang sedang melasak untuk dijaga ni.

For our baby-baby, we (Ibu, Daddy & Abang Aish) tak sabar mahu jumpa kamu. Duduk dalam tu elok-elok ok. Ibu plan untuk start check-up bulan depan kat kawasan rumah baru kita ja, senang nanti nak buat buku baru terus kat sana. Harap semuanya akan baik-baik saja.

Terima kasih Allah!










Tuesday, December 13, 2011

Soon to be our crib. InsyaAllah





Syukur Alhamdulillah. Ada lagi cerita happy yang nak dikongsi.

Memang kena mula setiap entry dengan Syukur sebab semenjak dua menjak ni asyik terima berita baik yang melegakan hati saja. Selepas telefon kesayangan hadiah daripada suami tersayang telah dijumpai semula, rumah baru untuk didiami telah diluluskan permohonannya untuk diduduki.

Tak sangka akan dapat dalam tahun ini juga, maka sekejap lagi nak pergi ambil kunci dan hujung minggu ini akan bermulalah aktiviti membasuh rumah mengemas, mem'packing' barang-barang sebab masa raya Krismas nanti kami plan untuk berpindah. Semoga semuanya dipermudahkanNYA. Aminnn









My Old Curvy BB is back!

Alhamdulillah syukur!





Walaupun dah hampir 2minggu berlalu masih terkesan lagi perasaan terharu dalam diri. Tak sangka dalam zaman yang serba selfish macam ini pun masih wujud lagi manusia berhati jujur dan prihatin.


Jadi pada 3 Desember 2011 dengan bertemankan Harits (Batman jr.), mr. Hubby dan dua orang kawan hubby merangkap the bodyguard, iaitu Syafiq dan Akmal, saya bertemu dengan insan jujur tersebut sekali dengan my Old Curvy BB. Yeayyy!




Terima kasih Mr. Low kerana begitu baik hati telah memulangkan telefon tersebut kepada saya.


Seperti kata Mr. Low tempohari "Saya tahu, bukan harga telefon ini yang penting tetapi information dan segala macam nombor yang ada di dalamnya yang lebih bernilai kan?"



Yes. Indeed.



Again. Thanks so much Mr. Low and Merry Christmas to you in advance. May Santa be extra nice to you for this year's Christmas. Happy...happy.. Joy...joy!!! :)


Friday, December 2, 2011

Mengandung Lagi Selepas Pembedahan: Jarak Yang Selamat & Mitos Serta Fakta Sebaliknya



Tiba-tiba membuat Google Search pasal tajuk kat atas tu semenjak dah tujuh hari 'my BFF' tak kunjung tiba. Hahaha. Apakah MHH akan ada adik? Siap dua hari lepas cakap dengan husband " i rasa macam i pregnantlah," And husband was like "erk? how sure are you?"

Bukan saja-saja cakap camtu tapi badan tak sedap je pastu tidur sentiasa tak pernah cukup, siap ada rasa mual-mual macam nak muntah lagi sampailah ke hari ini. Tanda-tanda tu macam dah betul. Kan?

Tapi bawak bertenang ye tuan/puan...Jawapannya adalah TIDAK MENGANDUNG sebab semalam baru buat test and the answer is 'negative'.

Cuma saya ada sedikit rasa kecewa selepas tahu keputusan negative tapi ia memang sebabkan ai mood-swing sikit sampai ke petang, semua benda nak terasa pastu sikit hal pun boleh buat merajuk. Humpph! PMS mode kah? Apapun, both of us memang tak plan untuk tambah lagi mahupun untuk tidak ada, just berserah pada DIA sepenuhnya. Ada rezeki Alhamdulillah, kalau tak ada pun kami Redha.

Tapi lagi adakah terlalu awal saya buat test tu sampaikan ia takleh nak detect? Ataupun sebab guna Pregnancy Test yang murah jenama Guardian? Hohoho. Takpelah, bagi masa lagi 2weeks, if tak datang juga nak pergi klinik terus suruh doktor scan, takut juga if ada sakit lain pulak.

So, here i am...dah dua hari berturut turut membaca artikel pasal mengandung lagi selepas pembedahan... Jarak yang selamat...Yada...yada...yada... Kena ambil tahulah pasal ni untuk persediaan sekiranya betul-betul saya Pregnant lagi :)

Berbalik kepada topik di atas, one of our famous O&G Specialist iaitu Dr. Hamid Arshat menyarankan, jarak kehamilan yang sebaiknya adalah dua tahun selepas melahirkan bagi memastikan rahim mengecut dan kembali kepada bentuk asal dan parut rahim menjadi lebih kuat. Tetapi sekiranya wanita itu hamil sebelum tempoh 18 bulan doktor yang merawatnya perlu lebih berhati-hati dalam mengawasi kehamilan tersebut.


Selain itu, sekiranya kali pertama bersalin melalui kaedah pembedahan tidak semestinya kelahiran kali kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah yang sama. Jika tidak ada sebarang komplikasi atau masalah, boleh saja untuk mencuba melahirkan anak secara natural birth. Sebilangan kecil sahaja yang mungkin diulang-bedah disebabkan rongga punggung sempit yang tidak membenarkan kepala bayi melepasinya. Faktor lain pula adalah seperti pendarahan, bayi lemas ataupun faktor uri yang tidak mungkin berulang lagi.


Apapun, kita sebagai orang Islam perlu turut bertawakal dan berdoa kalau betul-betul inginkan kelahiran secara normal buat kali kedua atau ketiga dan seterusnya nanti. Rayulah sunguh-sungguh pada Dia, andai itu yang terbaik untuk kita maka kabulkanlah permintaan hambanya. InsyAllah.



Rujukan:



Dua


Tiga


Empat



Wednesday, November 30, 2011

WW # 9 - Pureen Warehouse Sale 3 Dec - 4 Dec 2011


Mommies and especially M2B wajib pergi sebab berbaloi-baloi diskaun yang akan kita dapat :)


Tips: Dinasihatkan untuk pergi awal-awal pagi untuk elakkan kesesakan napas. Hehehe


Tuesday, November 29, 2011

Erti Sebuah Kehilangan



Tajuk sadis macam cerita Cerekarama yang tayang setiap malam Sabtu je. huhu. Tapi betul kot, bila dah hilang baru tahu ertinya kan? kan? Huk. Sadis :(


Sapa-sapa follow saya kat Twitter tentu dah sedia maklum pasal kehilangan ni (cehhh...bajet followers kau ramai sampai juta2? nak bagitau followers sangat? Dusyummm! Tumbuk lengan sendiri. Hahaha)


Al-kisah, Sabtu lepas ada event di Terminal Bersepadu Selatan, Bandar Tasik Selatan. (Terminal bas baru yang nak ke Selatan tula). So, kalau bus station utama pasti dah tau kan tempat tu adalah suatu kawasan yang mempunyai crowd yang maha crowded kan? Baik, sila berenti exeggerated sekarang, karang tak pasal-pasal kena kecam macam HJ nanti. hahaha. Ampun HJ :) but i'll never kecam you ok? Peace no war & i love your writings! :)

Tempat yang penuh sesak ramai orang tu disesakkan lagi dengan event 'Hari Antarabangsa Menangani Keganasan Terhadap Wanita' yang dianjurkan oleh Kementerian yang saya kerja itu. Memang padat ok, toilet pun berpusu-pusu orang masuk nak guna. Dan entah kenapa, hari itu saya sangat seronok berulang-alik ke tandas. Pundi kencing ini seakan tidak mahu beri peluang, mentang-mentang lokasi tandas kat belakang booth sahaja dan kondisi toilet pun bersih jugak, jadinya dalam masa 6jam di sana, saya sudah berjaya kuar-masuk tandas sebanyak lima kali.


Nak dijadikan cerita, kali ketiga saya gunakan tandas itu adalah yang paling ironi sebab one of my friend tertinggal handphone dia in one of the toilet, but lepas guna dia terus pergi basuh tangan dulu then tiba-tiba dia teringat, "Alah, handphone, terlupa pula" teruslah dia pergi ketuk balik kat pintu tu and tunggu depan pintu tu sampai orang yang tengah guna tu keluar. Saya yang masa tu tengah beratur kat toilet sebelah cakaplah macam ni " ishh...bahaya betul!,"

Lepas tu, kali ke-empat saya masuk tandas, masuk dengan tenang sambil teringat insiden kawan yang tertinggal phone tu, jadi alert sangat.


Tetapi kali yang ke-lima saya tengah kalut time tu, masuk pulak toilet yang kena squat. Maka, dengan automatik saya terus letak phone saya atas para belakang toilet tu dan mencangkung. Lega sudah terus keluar dan tidak fikir untuk ingat apa-apapun, lagi-lagi masa tu tengah kalut, orang dah ramai sampai and VVIP pun dah nak tiba. Sampai-sampai saja kat booth my big bos pulak panggil, dah settle report kat dia, dalam masa 5minit macamtu je kot. Teringat balik dan terus kembali ke toilet itu, tengok-tengok dah tak ada. Gone! :'(


Erghhh...perasaan masa tu sangat pedih. Rasa menggigil seluruh badan, kecut perut semua siap. Sambil type entree ni sekarang pun masih rasa lagi macam aritue. Sedih tak boleh nak cakap. Dahlah itu phone yang Hubby bagi sempena Birthday + Anniversary ke-3 tahun bulan Oktober aritue, baru sebulan lebih je pakai kot. Alaaaahaiii, kalau tak pikir orang ramai masa tu dah lama dah saya melalak kat dalam toilet tu jugak. Tapi saya kuatkan hati, terus ke information kaunter tanya pastu bila diorang dah kata tak ada saya mintak tolong kawan, pinjam phone dia untuk call. Dapat. Tapi lepas dah lebih 10 kali ringing and tak berangkat, saya stop and try sms (buat ayat merayu-rayu), after sent saya try call balik, time tu dah Innalillah dah phone itu. Off terus. Saya terkaku jap, panik. Tak boleh nak berfikir, rasa nak menangis je time tu. Then saya pergi lagi ke information counter but the answer is still same. Kecewa sungguh rasanya, takpelah. Then saya terus call Maxis untuk report and block my number, pastu call husband. Sedihhh... Hubby just cakap, "Laa, dah tertinggal dalam toilet memanglah hilang but takpelah nak buat macamana, dah takde rezeki," Then discuss nak jumpa kat mana lepas abes event incase tak jumpa public phone. Nasib petang tu husband stay kat rumah mak saya je lepas buat akupuntur untuk Abah.

But after that call saya kalut balik, tak sempat nak berdramaswasta lama-lama. Bertenang dan cuba bekerja seperti biasa. Orang pun tak perasan yang perasaan saya masa tu tengah berkecamuk. Erghhh! But lepas habis majlis saya tak tunggu lama, terus chow la. Nak balik rumah peluk anak untuk ubat tenang and mintak maaf pada husband sebab hilangkan hadiah pemberiannya.

Anyway, moral of the story untuk korang dan juga saya is... Please be alert! Setiap kali lepas guna toilet especially public toilet make sure tengok balik ke belakang, mana tau ada terlupa apa-apa kat belakang, pastu kalut macam mana pun make sure cuci tangan lepas ke tandas. Ia baik untuk kesihatan diri dan anda juga takkan rugi. Sebab time basuh tangan tu atleast ada masa untuk realize if kita ada tertinggal something dalam tu kan?



So, RIP my Curvy BaBy. Walaupun i dah replace dengan Curvy yang sama but the feelings will not be the same. I'm gonna miss you BaBy, semoga tuan barumu yang berhati busuk itu tidak mensia-siakan kehidupanmu sesuka hatinya. Eggghhh! Sedih dan pedih :(




Wednesday, November 23, 2011

Harits Haidar - Thirteen Month



Hi hello! Eh, As-salam...



Hari ini saya, Muhammad Harits Haidar akan hijack page ibu. Ibu tak sempat nak update semalam, dia busy. Huh. Busy je keja ibu saya. Memang tau. Nak bagi tau ni, saya sudahpun mencapai usia 13 bulan semalam. Alhamdulillah, ibu & daddy doa banyak-banyak pada saya semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa dirahmatiNya. Thanks ibu! Thanks daddy!

Semakin hari saya semakin pandai menunjukkan kebijakkan, 'banyak akai', adorable and i'm a fast learner. Hehe. But sometimes my perangai yang 'banyak akai' tu had make daddy became rasaksa and ibu menjadi mummy monster. Hoho. Actually, banyaklah perkembangan terbaru saya yang membuatkan ibu & daddy tukar status kat mySpace (if dorang masih ada lagi account ni) as proud parent. Hahaha. (Masih ingatkah aunties & uncle pada MySpace itu? huhu.) Apa-apapun, my parents ni suka je nak rasa amazing. Pastu setiap kali saya buat benda baru semua nak excited. But tula, Mak Bapak manalah yang tak rasa amaze dengan baby sendiri kan? ^_^



Meh sini saya nak story sikit. Time birthday saya pada 22 Okt 2011 yang lalu, saya dah mula bertapak lebih daripada 7langkah and the next one week terus saya lupa untuk merangkak dan berjalan je keje saya, mengukur rumah dari pintu ke pintu. Hoho. Kalau jatuh pun no hal punya. Saya akan bangun balik and sambung jalan balik. Saya kan ' Yang Kuat Berusaha' - Maksud nama Harits. Huhu.




Saya suka memanjat and am good at it. Provided that ibu tolong ampu bontot sayalah time memanjat tu. Saya suka panjat grill tingkap rumah saya dan grill pintu kat rumah TokMa. Worry not, tangan dan kaki saya sangat kuat dan sync juga bila waktu memanjat tu. Eh, badan ibu and daddy pun saya suka panjat juga selain dari grill dan sofa dan katil.



Bab makan saya paling suka. Sekarang prefer untuk makan & suap sendiri. Orang dah besar okay, apa barang ibu suapkan? kan? Huhuhu. Tapi bila saya dah start menyuap tu bukan ke mulut la perginya, sometimes ke telinga, lutut, kaki, kepala dan lantailah of course. Tapi request saya ni hanya dilayan masa kat rumah saya jela. Kalau kat rumah Tok Ma saya akan disuap oleh bibik sama-sama dengan cousin saya Cik Kinah. Boringggg!



Saya dah boleh sebut Abah (tapi daddy selalu betulkan - dia cakap "bukan abah but daddy") Bila sebut Daddy pulak saya akan tersebut "addy" Haha. Kalau ibu saya akan sebut "ibba" or "ibbi". Comel kan saya? huhu. Pastu saya dah boleh sebut nenen kalau nak nenen, mamam bila nampak ibu or daddy or orang lain tengah mamam. Another few words yang saya boleh sebut adalah nak, ba=ball, aaish, ai-yer = air (tapi daddy ajar saya sebut Ayaq... ibu cakap salah ar. Dah dorang pulak yang gaduh. Huhuhu)



Did i mention that i'm a strong and hansome boy? Huhuhu. Masuk bakul angkat sendiri betul saya ni. Betullah, ibu selalu cakap saya kuat coz saya boleh angkat baldi yang saiz lagi besar dari badan saya and saya boleh selamba ja tolak botol air mineral yang berisi 5liter air ke tepi tapi sikit jela tapi bergerak jugalah botol tu walaupun sikit. Hinsshhh...Hinsssh (oo) kembangkan hidung sikit bagi mendapatkan oksigen yang lebih untuk menjadi lebih gagah perkasa!

Ibu and daddy kalau kat rumah selalu ajar saya untuk kick ball and sekarang saya dah boleh kick ball sendiri tanpa dipimpin oleh mereka dan tidak jatuh pun semasa menyepak bola itu. Bolehlah dah besar nanti masuk skuad Harimau dan mendapat ganjaran RM puluh-puluh ribu kalau berjaya menang apa-apa pingat untuk Malaysia. Best! Best! Eheh. Saya aim nak jadi macam Lionel Messi - Player Barca/ Argentina. Dia favorite player daddy saya tuuu.




Last but not least, during last week for 1 year old check-up on 16 November 2011, berat saya adalah 8.15kg and tinggi 72cm. Oklah, saya nak pergi minum susu dulu ibu dah panggil. Yeay! Pasnie saya boleh terus tidur. So, dats all for now peeps. Later saya hijack lagi page ibu dan update kepada semua kawan-kawan ibu dan daddy cerita-cerita yang menarik.

Bye-bye!



Thursday, November 17, 2011

16th Anniversary with The BFF - Day 2




Selasa, 1 November 2011, kami mulakan hari dengan memakai baju official vacation kami iaitu t-shirt merah design by our own Cik Dashee and the t-shirt was by my hubby's Roundneck Industries. Jadi kepada sesiapa yang berminat nak buat custom-made tee macam kami boleh click kat link tu ye (iklan kejap ;p)

Memandangkan breakfast untuk kami belum ready lagi, so kami pun decide untuk berposing dulu di poolside. Biasalah kan? Posing...posing dan posing sampai lebam bila dah jumpa budak-budak ni berkumpul sesama.



Lepas penat posing and breakfast yang disediakan oleh Resort pun dah ready, maka teruskan ke agenda mengisi perut. Yeay! Simple je menu yang ada pagi tu iaitu Nasi Lemak, Mi Goreng dan Roti with Kaya/ Majerin sapu sendiri. Huhuhu. Bolehlah daripada takde. Alhamdulillah, kenyang jugak perut walau simple-simple pun :)



Settle breakfast, kami menuju ke pantai untuk agenda seterusnya. Off to the beach! To the beach! Sampai je kat beach dah siap bentang tikar bagai, ai pun mengeluarkan khazanah lama iaitu album yang telah simpan banyak kenangan sewaktu semua masih berupa busuk dan innoncent zaman sekolah dulukala. Heh. Apelagi BFF semua ketawa terbahak-bahak sambil mengelakkan antara satu sama lain dengan gembiranya hati mereka. Tengok jela gambar di bawah sebagai bukti gelak sakan tu :D



Dorang gelak bukan main tapi ai rilek saja lalu berposing lagi dan membiarkan anak disebelah membuat aktiviti sendiri iaitu cuba membuka plastik Chezzel tapi percubaan si tecik itu tidak menjadi. Hahaha. Padan muka dia ;p


Lepas kawan-kawan yang tersayang selesai bergelak ketawa dengan dasyatnya dan telah kembali sedar, terus dorang nak berposing lagi sekali dan ai mengambil kesempatan untuk berlagak model dengan mengepak pinggang 90darjah. Pastu nampak tak sewaktu ibunya sibuk posing, sekali lagi si tecik ini membuat percubaan untuk membuka can Pringles pulak? Dan maaf percubaannya itu gagal lagi. Muahaha. Sorry baby, kamu belum boleh makan jajan lagi ok ;)


Pastu sesi gulung kertas untuk majlis tukar-tukar hadiah. Anak itu sibuk juga bermain polisterine cup. Huhuhu. Sukati awaklah sayang, asalkan awak happy.


Then, siap ada sesi potong kek lagi yang kek berperisa Carrot with Cream Cheese Topping. Ia di bawa khas oleh my BFF juga iaitu miss Linda Lum. Ehehe.


Next agenda is 'walk the blind' game. Peraturan game ni Husband lead the wife yang ditutup matanya, pastu wifey kena dengar arahan from husband, pastu ada objek-objek menghalang laluan sambil kawan-kawan menjadi anasir jahat yang menggangu the whole process. Objektif game ni nak tengok macamana ketua lead anak buah & anak buah tak boleh ingkar arahan ketua untuk sampai dengan selamat tanpa terpijak mana-mana objek but dalam masa yang sama ada noise and gangguan lain. Macam tula juga boleh diibaratkan dengan rumah tangga ye kawan-kawan :)


Tapi tak acilah kalau dah letak pelampung as halangan, gila besar. Dengki ok korang kat ai. Hahaha. Selipar and botol kosong pun dah cukup mencabar kot. Huhuhu.


Oh, pada waktu ibu & daddy bermain dengan gembira, Harits di jaga oleh si cantik ni. Dia masih single and available. Siapa mahu mintak borang boleh jumpa saya sekali dengan komisyen okayyy? Hihihi (iklan lagi) Harits pun senyap je duduk kat auntie ni sambil buat muka cuak risaukan ibu yang ditutup matanya itu ;p


Dah abes semua pasangan main. Satu game je main pun sebab masa tak banyak dah, mentari semakin membakar dan semua takut kulit jadi hitam. So, teruskan dengan sesi menukar hadiah. Yeay! Ai dapat bowl Ikea yang cantik molek daripada Miss Lienda Lum (dia pun masih single but not really available - iklan lagi). Sesi tayang hadiah memasing kepada umum. Huhuhu.


And as usual, posing wajib 'ala-model-kepak-pinggang'. Pulunlah korang. Hahaha.


Dan wajib juga posing ini iaitu melompat bintang gedik santai uolss! Pastu ada budak kecik tengok pelik, kenapalah macik-macik ni semua tergedik-gedik lompat ni? Hahaha.


Last but not least the Husband. Errr...excuse my husband yang sedang membuat aksi gagah di situ, dia memang suka posing over-over macamtu (ehehe, but i love you shayang. Ampunnnn!)


Dah settle aktiviti gedik santai di pantai, kami pun check-out dan terus bertolak ke Bandar Hilir untuk mencari makan tengah hari. Sekali lagi Hubby ku sayang ditugaskan untuk lead the way. memang orang harapan la dia ni. Hihi. Love u lagi banyak!

And bawah ni gambar last kami together forever lepas makan and before the journey ends. Kami balik rumah terus but ada BFF yang lain jalan-jalan kat Bandar Hilir sambung posing lagi. Manakala Srie terus shoot ke JB rumah kakaknya.





Last but not least, BFF vacation merangkap family day ni akan terus diingat sampai bila-bila, InsyAllah sebab ini adalah antara kenangan paling manis dalam sejarah persahabatan kita. Tak sangka langsung persahabatan kita masih bertahan selama 16 tahun ini. Ups and downs pun sama-sama kan? Tidak kira masa dan ketika. Hoping for more years to come and another vacation together ye sayangs? I love all of you. Big Hugs yang ketat-ketat!


16th Anniversary with The BFF - Day 1





After all the cat-fight, bertikam lidah, merajuk tak tentu pasal, makan hati berulam jantung, date confirmation yang berbolak balik, planning after planning... Finally, misi untuk menyambut kebersamaan kami selama 16 tahun berlangsung dengan jayanya. Terok sungguh kita nih! Baru plan pergi vacation dalam negara ja, dah huru-hara. Kalau jadi plan kita nak keluar negara nanti ai tataulah macamana ye gugirls? huhuhu. But what ever it is...we are still Best Friend Forever right?


Isnin 31 October 2011, seawal pagi dah bangun to finish up packing. Bangunkan Harits dan mandikan dia dalam 7.30am macam tu. Then terus bertolak ke tol Sg. Besi sebab janji nak konvoi dengan half of the team kat situ. Sampai dalam jam 9.30am sorang pun tak nampak batang idung lagi, fine lalu teruslah suggest kat Husband untuk sarapan di KFC dulu, first time sarapan KFC but Tol Sg. Besi punya KFC punya customer service sangatlah lembab! Dahlah lapar. Grrrr! Sabar jela. Pastu elok-elok je abes makan Nora and family pun tiba diikuti oleh Lienda and Atul and Iena and her big family. Hehe. Dorang semua tak mau breakfast lagi so, terus shoot ke rNr Seremban untuk bertemu Srie and her Family. Yeay! So, dah berjumpa semua orang barulah molek untuk shot picas seperti di bawah ini. Tapi Nora pula MIA, whereas Cla and Tasya malamnya baru sampai ke resort itu. But tak kisah itu semua dulu yang penting bergambar. hahaha :)




Lepas posing sedikit sebanyak, kami pun bertolak menuju ke Ismah Resort, Pengkalan Balak, Melaka. And here we go! go! go! perjalanan smotth je tetapi elok-elok je masuk ke Area Alor Gajah lepas tol tu, semua pun jadi hilang arah tujuan. Tak sesat cuma kalut sedikit bila guna peta yang dibekalkan Nora tapi sorang pun tak paham. Hahaharu. 2-3 kali buat pit-stop untuk confirm adakah jalan yang dilalui tu betul atau salah. Sampai last sekali my dearest husband pulak yang ditugaskan untuk membantu kami menuju ke tempat tersebut menggunakan Google Map di Iphone beliau dan saya sebagai co-driver yang bantu beliau baca map tersebut. Akhirnya tiba juga, syukurlah. Huhuhu. Thanks Google Map! :)

Sampai je terus check-in and lepas letak barang terus gigih mencari gerai makanan sebab semua pun dah lapar. Akhirnya di depan Matriks Londang berjumpa dengan gerai makan yang makanannya boleh tahan sedap jugak especially the Asam Pedas but sorry tade gambar sebab perut terlalu lapar untuk kisah pasal gambar. Huhuhu. Balik bilik rehat dulu and plan nak tidokan Harits but he refuse to sleep at all, last-last Daddy yang tidur pastu ibu lah gigih melayan si kecik tu main-main dan main. Bila dah boring sangat dok dalam bilik, dalam jam 4pm macam tu siapkan Harits untuk swimming. To the pool! Dan ini sedikit sebanyak gambar time swimming yang diculik di FB puan Srie untuk di share kat sini (inilah nasib orang ada camera phone je. Eheh) Thanks puan Srie sebab sudi amikkan gambar kami ^_^










Masa kat pool ni my budak tecik adalah super excited walaupun tengah selsema masa tu, dia tak kira. Last pergi swimming masa bulan June dulu, so kali ni dia betul-betul lepas gian nampaknya. Hahahaha. Serious budak ni tak takut air langsung, kalau dia pandai berenang tu dah lama agaknya dia buat 2-3 round kuak lentang kat swimming pool tu ;p but sebab tak pandai berenang lagi makanya ibu and daddy jela harapan dia untuk bergerak dalam air tu. Huhuhu. And after the swimming session, konon-konon nak pergi berposing dalam laut pulak but baru je dalam 10 minit berendam dalam tu, hujan pulak turun dan tak sempat bergambar pun. Pastu duduk dalam bilik masing-masing jela berdetim suami isteri dan anak sambil tunggu dinner. Huhuhu.

The dinner time adalah heaven untuk perut kami, Pangkalan Balak seafood is highly reccomended. Sedap sangat dan harganya untuk 10 orang makan RM300. Oklah kot but semua pun tamahak nak order banyak-banyak sampaikan tak abes makan dan tapau untuk Cla and Tasya yang sampai malam tu. Huhuhu.










Next aktiviti lepas makan adalah karaoke, but my baby boy dah flat awal-awal sebab tak cukup tidur siang jadinya Ibu dia jela yang join karaoke tu sebab Daddy kena duduk bilik jaga Harits. Kejap jela pun karaokenya sebab tiba-tiba baca kat twitter yang Harits dah bangun, kelam-kabut lari balik bilik rupanya Daddy buat joke twitter #faktatipu je. Daddy tu. Bikin ai panik je. Hohoho. But after that ai terus tukar uniform dan tido, malas nak patah balik berkaraoke plus kesian kat my heroes dua orang tu. Huhuhu. My BFF yang lagi dua orang tu sampai around 10.30 terus join karaoke sambil mengambil gambar tanpaku di sisi T_T dan meneruskan sampai ke 12 malam kot if ai tak silap. Gigih betul korang melalak ye. Huhuhu.







Oklah, ai akhiri entree ini dengan gambar gegadis dan emak-emak orang yang gediks ini. hehehe. Now tgh nak susun gambar untuk day 2 pula. Stay tune uolss! :)

Friday, November 11, 2011

Muhammad Harits Haidar - First Birthday!



Alhamdulillah, dah genap Setahun si Bujang kecik kami itu pada 22.10.2011. Tarikh yang cantik itu pula jatuh pada hari Sabtu, jadinya kami telah adakan majlis makan-makan secara kecilan sempena meraikan kelahiran Muhammad Harits Haidar. Majlis semua berjalan dengan lancar. Walaupun kecik but its very intimate and meriah. Lambat update bukan apa, menunggu gambar cantik daripada camera yang cantik, pastu tuan punya camera itu pergi berkahwin pada minggu seterusnya. Jadinya tertangguhlah entree ini. Saya pulak sibuk manjang sebelum dan selepas birthday party tu. Huhuhu. So sorry!

Persiapan majlis mula lebih kurang seminggu sebelum, itupun Aunty Nana Harits yang banyak tolong as party planner. Mula-mula dia pegi survey goodies bag, pastu tolong belikan goodies bag tu ikut citarasa kami, then order pulak candies to put inside the bag. Kami just beli rattle toys and blower yang bunyi-bunyi tu je kat ToysRus. Hehehe. Sehari sebelum kejadian, saya ingatkan husband untuk tempah helium balloon kat Balloon Buzz, sekali dorang tak terima order through phone booking. Alahai, nak pergi sana memang dah tak sempat. Dahlah Jumaat tu saya memang takleh cuti langsung. So, terus kami decide tak payah belon-belon nih. Terus frust sikit di situ sebenarnya but redha jela. Belon je pun (ayat penyedap hati. Huhuhu).

Esok tu, pagi-pagi lagi dah bangun kemas rumah yang tak abes kemas malam tu. Pastu ajak hubby teman amik Fruit Tart kat Wangsa Maju (Makcik ni mula-mula cakap boleh hantar tapi tiba-tiba takleh, haih. Bikin kami kalut) Nasib baik Fruit Tart macik sedap walaupun macik tak bagi diskaun kat kami yang datang amik jauh-jauh tu. Nak dijadikan cerita Sabtu tu jem gila nak ke arah rumah kami. Sekali lagi kami kalut cari jalan balik ke rumah yang tak jammed. Sib baik ada jalan tak jammed but bertol dan jauh gilalah pusing. Phewhuhu. Then aunty Nana pagi-pagi pun datang with her signature dish iaitu Speghetti White Sauce. Lepas tolong siapkan barang-barang dan susun atur rumah, dia terus shoot ke Balloon Buzz KD untuk belikan colorful ballon for Harits. sekali lagi membantu kami menjadi penyelamat keadaan. Wow! terharu sangat-sangat. Lepas dia balik bawak semua Balloon tu, barulah nampak rumah ceria sikit and semangat semua nak buat kerja. Hehe. Thanks Aunty Nana! Harits dah besar nanti jangan lupa tolong Aunty Nana pulak tau.

Tak lupa juga my MIL yang datang membawa tulang daripada Aostaq, semata-mata nak masakkan soto for the party. Pagi-pagi lagi dah bangun masak soto paling sedap di dunia. Pastu my PIL yang tolong jaga Harits time semua busy w
at keja. My adik-adik ipar yang tolong gantung-gantung banner dan mendeko. Thanks ye!

Thanks jugak kat My dearest mom and adik-adik coz tiba-tiba je datang hantar roti jala with kari ayam and kuih cara. Sedap semuanya. Dalam sibuk-sibuk nak siapkan abah pergi akupunture pun still sempat lagi masak semua tu khas untuk Harits birthday! Terharu gila wehh.

Majlis dijadualkan start kol 12, tapi kol 12 tu satu hape pun tak ready lagi. Hahaha. Tapi cuba jugalah siapkan dalam pukul 1 macamtu. Dah sia
p dan ready, tunggu dan tunggu lagi dekat pukul 3 barulah family Abang Ipar sampai. Huhu. Depa sampai pun lambat sebab carikan present special for Harits. Memang special and Harits suka sangat-sangat dengan Guitar Elmo yang uolss bagi tu. Nanti boleh jadi pemain bass macam Pa'Tam! Lepastu teruslah penuh rumah kami yang kecik itu dengan tetamu yang tak putus-putus sampailah ke malam. Last sekali Edo(my bro), adik and Yunus yang sampai dan tolong habiskan makanan. Hehe. Mak pun stay sampai habis tolong kemas sama-sama dengan bibik Nurul.

Oklah, nak cerita pasal lauk pauk pulak yang yummy semuanya. Sambil type ini terasa lapar bila teringat menu pada hari tersebut iaitu Soto, Roti Jala & Kari Ayam, Goo-Goo Balls, Spaghetti White Sauce, Kuih Cara, Mini Fruit Tart, Candies, Nugget, Hotdog and The Lovely Red Velvet Cake yang sangat sedap (to order - please contact Mama Iman)


Now, jom enjoy the pictures! :)











Friday, November 4, 2011

Quick Update!


Saya dah banyak tulis tapi semuanya half, tak sempat nak habiskan. Cita-cita nak join contest myaishah.blogspot pun masih dalam status draf. Entah kenapa, mood untuk berblog hilang bersama kiacauan yang saya update sehari-hari. Kalau boleh link blog ini dengan menatang berkicau tu kan ke best? hehe. Pasti setiap jam akan berupdate belog nih. Hahaha. Sorry ye semua yang rindu pada Si tecik saya tu. Banyak saya nak cerita pasal dia, nantikan ye!

Anyway, Salam Eid Adha kepada semua umat Islam, marilah kita sama-sama berkorban apa saja di hari Mulia ini nanti. Jangan pula mengorbankan diet anda semua. Saya tidak apa, kerana saya belum mahu diet lagi. Huhuhu.


Kbai. Love and miss semua orang! :)

Wednesday, November 2, 2011

Kenapa Saya Suka Baca http://myaishah.blogspot.com/?











Saya suka baca blog ini sebab ia cukup lengkap dengan segala perisa asam garam rencah kehidupan. That's it. Blog wajib baca dan sebab itu saya dah follow. Saya tak reti sangat nak cerita banyak-banyak dan panjang-panjang, plus masa pun tak banyak nak tulis banyak-banyak but blog aishah ialah sebuah blog yang complete!

Kesimpulannya, saya suka baca
myaishah.blogspot.com sebab ia saling melengkapi. Terima kasih Aishah :)





p/s: Kalau submit entre macam ni untuk pertandingan cogankata mungkin boleh menang but this one for sure tak layak untuk masuk pertandingan karangan kat blog aishahsebab terlalu short and sweet. hihi. But IDC. I hantar jugak ye Aishah walaupun tak menepati apa yang di syaratkan ;)





Saturday, October 22, 2011

Cerita Setahun Sebelum - The Final Episode




THE BIRTH-DAY(Part One) - 2210210

Lepas mandi dah sarapan makanan hospital iaitu roti dan susu (saya sukalah susu hospital ni, sedap sampai sekarang pun masih lagi terbayang kesedapannya)

Ari-ari masih lagi sakit but takdelah rasa contraction yang kuat jadi saya buat diam jela, tanak siapa-siapa risau. Dalam pada tu tunggu husband sampai, dia SMS kata hari ni dia buatkan saya breakfast. Wow! bestnya rasa. Jarang suami masak so, bila sekali dah masak rasa best gilalah. Hehe.

Pukul 10 pada Hari Jumaat adalah Grand Visit Session oleh Ketua Jabatan, doktor pakar dan semua doktor yang ada hari itu. Sampai je kat katil saya Ketua Jabatan check report dan terus tanya pada doktor yang selalu check saya.


"Patient ni PP type berapa?" (merujuk kepada kedudukan uri saya yang kat bawah tu dah stage berapa?)

"Err...type two, maybe" kata doktor yang tak berapa pakar tu. Doktor perempuan yang sangat comel tapi saya dah lupa nama dia.

"What do you mean maybe? Dah berapa hari patient kat sini takkan tak ada siapa boleh confirmkan?"

Dan doktor yang tak pakar tu pun explain kat bos dia masa awal-awal admitted tu sebab apa, time scan nampak apa dan saya ada contraction but darah dah stop jadi saya just perlu bedrest je sekarang. But then bila doktor pakar tu sendiri tanya saya teruslah bagitau kat dia yang saya rasa sakit di ari-ari semenjak malam tadi and rasa mild contraction.

Teruslah beliau instruct the doctors to do further inspection on me. Saya disorong terus untuk scan. Mula-mula tak nampak PP type berapa, last-last these team of doktor pakar tak puas hati and terus buat viginal scan. Wohoohoho! Confirm Placenta Previa type 3 iaitu Uri dah hampir menutup pintu rahim! Yang tak bestnya dah start contraction di mana kepala baby dah menolak 'kakak' dia tu dan ini boleh mengakibatkan tumpah darah yang banyak macam paip pecah dan saya boleh bertemu ajal kehilangan banyak darah sekiranya baby tak dikeluarkan dengan segera.

Lepas scan dan ditolak ke katil semula baru husband boleh masuk jumpa saya, doktor yang pakar tu pun explain pada husband tentang condition saya dan dia cakap saya akan di bedah pada hari itu jugak. Lepas tu saya di suruh puasa. What? puasa? Penat je hubby buatkan scramble egg sandwich untuk saya tapi apakan daya tak sempat nak jamah bekalan yand dia bawak tu. Uwaaa...Sedih sangat :( But husand lepas tu terus call semua kesayangan kami dan bertalu-talu sms masuk berdoa untuk keselamatan saya dan baby. My PIL pun bergegas datang ke KL dari Aostaq hari itu jugak.

Saya dijadualkan untuk di bedah dengan segera, jadi dalam lebih kurang jam 12.30 macam tu nurse datang bagi mensiapkan saya untuk dibedah. Hubby dan tetamu lain semua kena tunggu luar tirai. Saya di suruh membuka semua pakaian dalam dan tukar ke baju OT yang tali kat belakang tu, lepastu nurse suruh saya baring dan dishavekan perut saya termasuklah private part sebersih-bersihnya daripada bulu. Saya pun macam pelik kenapa kena shave private part tu sekali sebab nak belah kat perut kot? Then nurse tu cakap memang ini polisi hospital. Saya pun redha jela memberikan nurse itu view yang agak "astagfirullahalazimmm" hahaha. Maaf nurse, tapi saya respect sangat tatakerja nurse! Ada dua orang nurse yang bertugas mensiapkan saya, dan diorang buat kerja sangat lemah lembut dengan suara dan muka yang manis sekali. Tabik spring kat cik nurses kita nih. Tiba masa nak masukkan urine tube yang azabnya. Perghhh! sakitnya Ya Allah. Berkali-kali nurses tu mintak maaf sebab saya asyik termengerang je (sorry but i cant help it) sebabnya mine was so kecik so, they have hard time to insert it. Weehhhhh, sakit kot rasa macam nak tendang je kau tapi sebab kau nurse yang baik terus aku matikan hasrat burukku itu. Huhuhu. Dan dalam 15minit baru berjaya masukkan, but still rasa sakit. So,setiap 10-15minit saya tanya kat husband dengan mak, bila boleh masuk OT ni? dah tak tahan ni, sakit pakai tube ni tambah dengan contraction lagi. Dorang pun ikutlah kehendak saya dan tanyalah nurses kat situ banyak-banyak kali jugak. Hehehe. Sampai nurses pun pandang tak best je kat kitorang.

Kebetulan pulak time kat wad sambil menunggu giliran terjumpa Faisal Tehrani, penulis famous yang best itu. Saya dalam sakit-sakit contraction dan sakit sebab urine tube tu sempat jugak memintak FT sign bukunya yang memang sengaja saya bawak sebagai bahan bacaan untuk tujuan bedrest sebelum ni. Dia pun cerita yang datang melawat isterinya bersalin dua hari lepas akibat PP jugak tapi time tu wife dia dah start tumpah darah semangkuk. Haihh scary dengar! Nasiblah wife and anak dia selamat dan sihat je.



Kebetulan lagi satu, kat KOSMO! Jumaat tu ada pulak pull-out section pasal Placenta Previa ni. Terus lagi semangat nak tau tentang komplikasi ni and apa kesan buruknya sebab sebelum ni tak pernah dengar pun pasal benda ni.

Then jam 3.15 or 3.30 petang macamtu nurse pun datang bagitau, its your turn. Phewww. Aik. Patutnya rasa lega coz tadi semangat-semangat nak buang urine tube ni dah habiskan operate cepat-cepat kan? tapi bila nurse dah nak sorong terus jantung ni rasa macam nak meloncat keluar masa tu jugak. Argghhhh! takutnyaaa...Phewww!Dan bila masuk kat area lobi bedah tu, mak ai pun semangat ikut masuk sekali dengan my hubby. Doktor tu terangkan semua kesan dan kemungkinan daripada pembedahan tu, termasuklah kemungkinan untuk tumpah darah, baby tak selamat dan akan selamatkan ibu dulu if ada complications or kemungkinan terjadi problem yang terpaksa doktor buang rahim. Gulp! telan air liur. Saya dan husband mentengok muka masing-masing but kami doakan agar pembedahan ini selamat and i harap hubby time tu akan terus berdoa. Then doktor tu bagi time sikit for any last words. Serius time ni rasa macam nak mati dah. Macam dah takde hari esok dah. Rasa sebak gila time mintak maaf kat mak and husband tapi control je. Muka dua orang kesayangan saya tu pun cuak je tengok, kalau anda cuak saya yang akan dibelah ni apetah lagi? Pheww lagi sekali.




Dan saya pun disorong masuk ke Operation Theatre...







Dan bersambung lagi. Opssy sorry! panjang lagi cerita ni sebab nak cerita details part dalam OT itu pulak. Harap bersabar ye kawan-kawan ;)






Friday, October 21, 2011

Cerita Setahun Sebelum - Ep.2

21102010 - The Bedrest Begin




Hari kedua kat Hospital Selayang. Pagi-pagi lagi Husband tersayang dah sampai bawakan breakfast, bukannya hospital tak sediakan breakfast tapi kan ibu mengandung kan? So, mengadalah sikit nak makan lain dari makanan hospital. Huhu. So, husband pun datanglah mengikut pintu rahsia dan membawa nasi lomak. Thanks Husband! I love you sooo much. Tapi orang kat katil depan, kiri dan kanan yang baru lepas bersalin dalam pantang menjeling je tak puas hati. Oh ya, saya duduk di wad kelas 3 yang ada enam orang dalam satu bahagian. Kelayakan memang dapat First Class dengan dua Bed tapi saya yang tak mahu, dasar penakut! Hoho.

Lepas makan nasi lemak yang sedap tu, husband pun pergi kerja macam biasa. Tiba waktu lawatan doktor saya senyum-senyum je cakap dah ok, dah sihat. Boleh balik rumah tak? Tak sabar nak balik rest kat rumah je. Then sebab diorang tengok saya dah macam sihat, saya dijadikan bahan eksperimen pulak untuk budak-budak Medic yang praktikal cek perut saya. Hampeh. Tiba-tiba je datang pulak tu, dahlah time tu ahkak tak pakai Bra. Demmit. Malu kot! Sib baik selak perut separuh je. Dah lepas tu, saya abiskan masa baca buku dan doa-doa apa yang patut.

Time tengah hari mak datang melawat dan lepas tu petang hubby datang lagi sekali tapi tak ingatlah dia ada bawak makanan ke dak. Huhu. Sorry shayang!

Malam tu saya tido macam biasa dan tiba-tiba rasa sakit kat bahagian bawah ari-ari macam ada benda tekan time berjalan nak pergi toilet. Haih. Dalam jam 11 malam macamtu dan kebetulan pulak lepas tu doktor datang buat round, saya cepat-cepatlah mengadu kat doktor. Bila check, kepala baby dah engaged rupanya. Tapi doktor suruh saya rilek je dulu kalau ada contraction baru cakap kat nurse.






Dah lepas tu saya tak boleh tido, rasa risau pastu sms kacau husband. Bitau dia yang doktor cakap kepala baby dah engaged sebab rasa sakit kat bahagian ari-ari. Pastu suruh hubby bersedia apa yang patut. But dalam risau-risau tu, saya tertidur jugaklah sampailah keesokkan paginya siap nurse tarik tirai lagi ucap "Good Morning!" dan suruh pergi mandi. Hahaha. Malunya! ;p

Bersambung ke episod seterusnya dan terakhir. InsyAllah :)








Thursday, October 20, 2011

Cerita Setahun Sebelum - Ep.1


Ok, mari kita flasback - rewind ke Setahun sebelum. Versi yang tak pernah diceritakan secara details sebelum ini.




THE SPOTTING PART 20102010 (Cantik kan tarikh ni? Hihi)




Hari adalah Rabu, saya ke Ofis seperti biasa. Buat kerja pun macam biasa walaupun badan, perut semua dah terasa berat sebab kandungan dah masuk ke usia 33minggu, 6hari. Sibuk sikit pagi tu dan dalam 10pagi baru saya berkesempatan untuk ke toilet melepaskan hadas kecil (chewah..sopan sungguh!) Tapi bila bukak je undies tengok ada spotting, kaler coklat gelap.

Aik, kenapakah ada darah keluar lagi? Dua hari lepas dan semalam baru lepas check kat KK and Specialist, siap scan semua kata ok je. (bicara dalam hati saja). Rasa tak sedap hati. Call mak, dia kata better balik and pergi hospital terus untuk check. Then she offer to amik me kat office but i say "Tak payahlah, along kan bawak kereta ni, nanti kereta ni macamana pulak?" and i assure her to be calm because i can still drive, tak ada rasa sakit apapun. Pastu terus call husband yang tengah bersiap-siap nak pergi kedai. "Shayang, ada spotting balik ni. I balik amik you pastu kita pergi hospital terus ye, I risaulah?" (lebih kurang macam tula ayat yang saya tuturkan) Tapi Hubby macam bebai-bebai semacam je, dia berasa tak puas hati sebab dua hari lepas berturut-turut pergi scan tapi semua normal je.

Sampai je rumah, pakai pad and amik hospital bag siap-siap dan terus shoot pergi rumah mak dulu. Saya siap bawak undies yang ada spotting itu untuk tunjuk kat mak. Tokwan saya masih tinggal bersama mak lagi masa ni, mak suruh tokwan tolong tengokkan perut saya. Dia sentuh-sentuh sikit, usap-usap sikit pastu dia buat air penawar dan suruh saya sapu muka dan perut sambil selawat dan doa agar semuannya dipermudahkan. Ini sebab tokwan tengok perut saya dah menurun ke bawah. Tanda-tanda seperti 'tak lama lagi dah ni'. Oh, wow! masa ni kalau ingat balik nervous takleh nak cakap. Berdoa jela agar semua baik-baik saja. Siap semua, mak pun ikut sekali.

Dah kat hospital saya terus kena wheeled ke labour room, tukar baju pink plus kain batik dan masuk bilik check-up untuk buat CTG to check ada contraction or not. Lama jugak duduk dalam tu. Mulut tak berhenti baca doa dan zikir-zikir. Bila nurse datang check ada mild contraction. Haih, makin risau rasa. Lepas abes CTG dalam 2jam tu, doctor suruh masuk bilik scan. Masa ni saya amik kesempatan untuk jumpa mak and hubby kat ruang menunggu and update dorang apa yang patut. Hehe. Masuk balik scan pastu dua tiga orang doktor sekali scan, rupa-rupanya bleeding sebab uri kat bawah. Phewww! Crazy jugak tu tapi time tu taktau lagi Placenta Previa type berapa. But still ada rasa contraction so, dorang sorong terus masuk labour room.

Time dalam labour room ni, dah cuak gila. Pastu doktor cucuk drip Start pukul 4petang masuk labour room. Dalam pukul 6petang Doktor datang inject kat montot ubat untuk matangkan paru-paru baby pastu lepas 2jam camtu, doktor tengok darah dah benti and doktor bagi ubat to stop the contration then check kat pad ada darah atau tak. Alhamdulillah, darah dah stop but buat pertama kalinya kena tinggal wad. Before that siap ada nurse cakap lagi, if bersalin harini dapat tarikh cantik ni, kena pulak bersalin jam 2010. Memang terbaik! (but actually saya tak ingat sangat dialognya but lebih kurang camtulah.Hehe). Saya dan husband tersenyum-senyum je but dalam hati doa agar bukanlah harini sebab baby tak cukup matang lagi sebenarnya walaupun dah kena suntik.

Dan saya pun telah di warded sebab nak suruh bedrest, jangkaan dalam tiga minggu macam tu sampailah ke week 36. Wow, lamanya kena bedrest, but redha jela. Lepas masuk dalam ward time tu tengah lapar gila, pesan kat husband Papperoni pizza. Time ni husband hantar mak balik dulu, tapi kesian mak tunggu Along lama gila. Lepas dapat makan pizza, rasa happy and malam tu tido dengan tenang je.

And the day end...Sambung ke part 2

Friday, October 14, 2011

Harits Haidar - About a Week Before Turning ONE!


Lebih kurang seminggu lagi nak cecah usia setahun si hansome kesayangan ku. Yeay! Setakat ni dah keluar enam batang gigi, dua bawah dan empat atas. Lepas dapat gigi ni, ada satu tabiat baru yang dah di develop selain mengigit nens. Tabiat itu adalah tengah-tengah elok merangkak, dia akan tukar posisi kepada meniarap secara tiba-tiba dan terus mengasah gigi atas lantai or karpet or tikar pastu dia bangun balik merangkak macam biasa. Hahaha. Sangat kelakar tapi kalau atas karpet tu tak kelakar la, kotor kot so cepat-cepatlah saya tarik dan dudukkan dia. Phew!

Lagi satu dalam car seat sekarang takde istilah duduk dalam kamus hidupnya. Berdiri je sentiasa ataupun dia akan langkah handbrake tu nak pergi duduk atas lap saya yang tengah drive. Sometimes saya mampu lagi tahan untuk biarkan dia stay dalam tu but bila dah sebelah kaki terkeluar terawang-awang saya pun terpaksalah angkat dia dudukkan atas lap and continue driving. Memang mencabar, salah di sisi undang-undang dan menakutkan but no choice. If i buckle him up mesti dia menangis dengan sangat teruk dan sangat mengasihankan. Saya jadi lemah, tak sampai hati. I wanna raise a healthy and happy baby but dengan keadaan macam ni how la that? Buntu saya fikirkan. Mungkin kena tukar car-seat yang front facing view kot, baru dia akan duduk diam sambil menghayati pemandangan jalan raya yang sesak itu. Haihhhlah anak.

Ok, mari kita sambung balik pasal development progress dia. Sekarang dah pandai sebut nama dia sendiri "Aaaish" yang kedengaran sangat comel! :) Setiap kali dia sebut macam tu, setiap kali tula rasa nak gigit-gigit je pipi dia. Geram. Hihi. Bubbling aka 'bebel' pun dah semakin banyak like "bababa" "mamama". Ringan mulut kata orang-orang tua.

Dah pandai wave bila kita say "bye-bye" and buat style flying kiss tu whenever kita cakap "emmmwahs". Comel dan bijakkkk anak ibu. (Siapa lagi nak puji right?huhu)

Emotional development pun semakin hebat. Pandai main cak-cak dengan kita pastu bila tengok kita gelak dia pun nak gelak sekali walaupun am sure dia tak paham pun apa yang digelakkan tu. Ok, Comel lagi untuk kesekian kalinya. Then adalah bila time Harits buat salah and daddy dia say "Heppp!" sambil buat muka serius terus dia diam tunduk bawah, pastu bila "Heppp!" lagi sekali terus mencebik nangis. Haha. Sensitif jugak si kecik ni, macam ibu dia jugak. Kuat menangis! ;p

Alhamdulillah semua bertambah baik dan bijak, just berjalan je still belum betul-betul ok lagi. Setakat empat lima tapak tu bolehlah but after that terus terduduk. Masih berjalan dengan bantuan dinding atau dipimpin oleh kami. Semoga genap birthday dia setahun nanti dah boleh berjalan dengan sendirinya. Aminnn :)



Friday, October 7, 2011

Selamat Pengantin Baru & Best of Luck My Dear!



Sahabat

Esok...

Kamu akan bernikah lagi.

Aku berdoa kali ini...

Semoga bahagia akan kekal sehingga syurga

Suami kamu itu nanti,

Harapnya akan lebih bertanggungjawab, jujur & ikhlas dalam menyayangi kamu
Semoga dia bertabah hati untuk menerima anakmu walau bukan dari darah dagingnya sendiri.

Selamat Pengantin Baru Sahabat Tersayang

Tutup terus buku lama yang penuh durjana
Semoga bahagia milikmu selamanya
!

Tuesday, October 4, 2011

2 Oktober 2011


Saya genap 28 tahun pada tarikh tersebut. Syukurlah, masih bernapas di bumi Allah ini :)
Misi setelah mencapai umur 28 tahun adalah nak jadi lebih baik daripada tahun sebelumnya. Antara yang nak dibaiki tu adalah macam ni:


1- Bangun awal dan sampai awal di ofis

2- Bangun awal di hari weekend supaya boleh siapkan keja rumah sebelum dua orang hero itu bangun esp. hero kecik tu.

3- Cuba untuk menjadi orang yang tak mudah LUPA. Penyakit LUPA saya kini berada di tahap kronik.

4- Belajar menerima kekurangan, terutama sekali kekurangan diri sendiri sebelum condemn other people.

5- Less talk, listen more.

6- Tidur sedikit lewat for me+hubby sweet time (cuddle-cuddle, massage-massage and chit-chat before doooze off). Selama dah ada baby ni sambil tidurkan anak selalunya saya akan tidur sekali. Kesian hubby.

This is so far my mission. Ada misi lagi besar macam beli rumah and kereta yang lebih besar but tunggulah bila dah confirm betul-betul naik pangkat barulah akan berangan segala yang BESAR masa tu :)

Back to celebration story. So, last Sunday adalah buat kecik-kecik celebration birthday sempena saya yang sudah tua ini*blushing* Hihihi.






First kat rumah mak saya, my sis bake a moist chocolate cake specially for me =) Thanks Asiah! and mak for the spaghetti plus nasi goreng yang yummy.






Lepastu, gerak dari umah mak dalam kol 5pm cantu ada sesi lepak dengan kawan-kawan Hubby and beliau amik kesempatan belikan saya Cuppies kat Flea-market Rasta, Taman Tun. Cupcakes itu memang yummy but gadis penjual cuppies tu takdelah cantik manapun shayang (peace! hehe). Pastu sempat jugalah beliau membelikan saya baju-bajan yang pre-loved tetapi masih cantik dan menawan hati. I like it so much! TQ Hubby :)