Tuesday, January 31, 2012

Pregnancy is Contagious






So it is true.

As at last Sunday, saya dah berjaya jumpa empat orang yang related & rapat yang sekapal dengan saya tahun ini :)




Mula-mula, two three days selepas dapat tahu saya pregnant my immediate bos telah memberitahu yang beliau pregnant - One down, three to go! Hehehe. Congrats boss untuk anak ke-3 ini.




Then about two weeks later, my officemate a.k.a teman lunch pula bagitahu yang beliau pregnant juga. Two down, two more to go! Congrats Ifa. Tahun 2010 dulu pun kita sesama, tahun ni pun kita sesama juga sibuk-sibuk membawa perut. Comel!




Last weekend iaitu hari Sabtu adalah yang paling best sebab sesampai je kat rumah mak, adik bagi yang my 2nd sister tengah tak larat baring dalam bilik sebab dia pun pregnant jugak. Actually, dia baru je dapat tahu malam itu. Wahhhh! Congrats adik. Tahun 2012 ni Along deliver dulu then baru you. Dulu masa 2010, u deliver Sakinah dulu pastu baru I deliver Haidar. Hehehe. Bestnya! Bestnyaaaa! :)

Then my cousin yang paling rapat dengan saya pun datang jugak ke rumah mak saya Sabtu lepas. Dia dan family baru dia dijemput sempena upacara makan-makan Harijadi adik saya Asiah. And the good-news is....seperti yang dijangka oleh anda semua. Dia juga pregnant, baru dapat tahu juga 2-3 hari lepas. Best! Best! Best sangattttt! Congrats cousin on your second pregnancy.

There you go - Four of preggie mommy onboard and if termasuk saya ada lima orang lah. Hehe. Hopefully, everyone will have a smooth sailing & proses penzahiran baby nanti akan dipermudahkanNya.




Thanks Allah for your rezeki yang melimpah ruah untuk kami semua.

Ralat - Actually, ada seorang lagi yang sekapal dengan saya iaitu myBFF, sekarang dia dah 8 weeks. Sorry Srie cayang. I terrrr...lupa sangat nak masuk kamu dalam list ni sebab kamu jauh di sana. Jangan kecik-kecik hati please, orang preggy tak baik kecik-kecik hati nih. Hehehe.






Nanti bila semua dah sarat, marilah kita berfoto bersama-sama macam ni ye. So sweet!
Source: Google








Friday, January 27, 2012

Second Check-up For My Second Baby & Fibroid


Hi semua. Salam Jumaat. Pagi ini baru jumpa mood nak menulis.




Check-up adalah pada hari Rabu 25.1.212. Dua hari lepas. Sampai klinik pada jam 8.20 pagi, rilek jela coz ingatkan masih awal rupanya saya adalah orang yang ke 54 kalau mengikut nombor giliran. Think positive dulu, mungkin orang je ramai tapi servis laju. So, tunggu punya tunggu almost 10am baru dipanggil untuk check HB, then blood test the next half and hour, then urine test lepas tu. Around 12.15 kot barulah dipanggil masuk bilik untuk check perut & blod pressure plus timbang. Berat ada turun sikit and current weight sekarang adalah 48.7kg. Ringan betul. Huhu. Takpelah, asalkan ibu dalam keadaan sihat. Then dah dapat nasihat sedikit sebanyak, kena tunggu lagi di luar untuk jumpa doktor pulak. Dah jam 1.00pm baru number naik untuk jumpa doktor pulak. Phewww! Letih ahkak menunggu. Dalam bilik pemeriksaan tu, doktor tanya history of previous pregnancy/ baby pastu saya disuruh baring untuk check perut. Saya tanpa membuang masa terus request untuk scan pleaseee wahai doktor yang comel & dia pun "okay, kita scan ye" Hehehe.






Alhamdulillah, nampak baby-baby bergerak aktif walaupun usia baru 13 minggu, nampak kaki & tangan dia yang comel dok wiggle-wiggle sambil baring. Senyum je saya tengok & kan best kalau hubby ponteng kerja pastu teman saya sekali untuk tengok miracle kali ke-2 ini. Hehehe. Masa tu doktor scan dengan agak teliti sambil ukur berat & kepanjangan baby-baby.






Suddenly...






"Erm, saya nampak macam ada lump yang pelik la kat atas ni (sambil tunjuk kepada skrin di kawasan luar rahim betul-betul atas kepala baby) and she continues scanning, this time dia tekan kuat sikit untuk menampakkan gambaran yang lebih jelas sambil ambil ukuran lump tu. Then doktor cakap lagi "nampak macam fibroid, Awak ada rasa sakit perut tak?" and I was like " Takde pulak sakit apapun setakat ni. Erk, bahaya ke doktor? Apa kesannya pada kandungan saya?" Doktor yang baik hati tu pun sambil bagi saya tisu untuk lap sisa-sisa gel tu bagitau "Sepatutnya fibroid ni tak bahaya but if it's grow bigger memang boleh effect kandungan, takpelah saya bagi referral letter ni untuk awak rujuk pakar O&G dulu ye,"






Habis semua jam 1.30pm, saya terus ke Kafe mengisi perut, risau tapi lapar jadi makan jugalah walaupun rasa tak sedap je nak telan. Lepas tu, saya terus ke hospital untuk buat appointment.






Takut. Apakah akan ada komplikasi lagi? Harapnya bukanlah sesuatu yang serius dan merbahaya. Nampaknya kena tunggu lagi dua minggu untuk next appointment dengan pakar O&G. Berdebar-debar jantung ini.






Later i update lagi ok.






Bye-bye kesayangan semua, doakan kesihatan saya dan baby-baby dalam perut ni. Terima kasih.






Wednesday, January 4, 2012