Saturday, September 10, 2016

Show me your smile! - Kids First Visit to the Dentist

It is generally recommended that a child be seen by a dentist by the age of 1 or within 6 months after his or her first tooth comes in.

During Amni's 12 month check-up kat Klinik Kesihatan, the Doctor there suruh I bawak dia pergi check gigi. Lama dah masa tu bulan April. Makanya, masa cuti 31 Ogos yang lepas, I saja ambil cuti extra on the 1st and 2nd September to settle a few things. So, tetiba teringat pasal check gigi tu then i decided to include in their first dental check up in the To-Do-List on the 1st September. I memang nak bawak pergi check kat private pun firstly sebab senang nak control budak-budak ni, then I rasa Dentist private clinic ni lebih detail and lebih friendly plus the environment kat private clinic kan biasanya lagi cantik and menawan hati kanak-kanak. Klinik pilihan I adalah Toothie Tales, Putrajaya. 


On that day kami pergi breakfast dulu kat restoran bawah clinic tu, anak-anak pun tak tahu yang lepas breakfast tu diorang kena jumpa dentist. Saja taknak bagi tahu because taknak bagi anak-anak nervous. Dah settle makan semua, masa nak naik tangga ke clinic tu barulah I break the news. Hahahah. Abang Harits dah start kata taknak and macam nervous-nervous sikit but still panjat jugak tangga tu.

Masuk-masuk je clinic, anak-anak nampak macam happy sebab kat situ ada banyak toys. Bila tengok diorang dah relax sikit barulah I pergi register nama tiga budak kecil tu kat kaunter sambil husband tolong jagakan diorang. But prior to that I already booked the time slot at 10.30am one week earlier. Dentist yang bertugas pada 1st September tu adalah Dr. Hafizah. 

Harits adalah yang pertama dipanggil. Mula-mula dia tawaf dulu keliling bilik rawatan tu sebab nervous kan. Then bila dentist tunjuk spek mata hijau and suruh Harits pakai, barulah dia hendak duduk kat seat tu. Then dia tanya Dentist tu, nanti nak masukkan apa-apa dalam mulut ke? Hihihi. Dentist tu pun tunjuklah mouth mirror and probe (batang tajam-tajam) tu dia cakap, dia akan guna kalau ada apa-apa benda terselit kat celah gigi. Pastu dia explain dia akan baringkan Harits sikit supaya senang nak tengok dalam gigi and dia akan pasangkan lampu. Mula-mula Harits bukak mulut kecik je. Pastu I cakap, please buat macam Peppa Pig tu, bukak mulut besar-besar sambil cakap "Aaaaaaaa" and masa ni Ara pun join sekali tengok dentist tu examine gigi Abang dia.



FYI, The first dental visit is usually short and involves very little treatment. This visit gives your child an opportunity to meet the dentist in a non-threatening and friendly way. 

Alhamdulillah, it went very well for Abang Harits. Dentist inform yang gigi Harits okay and semua sihat. Cuma ada karat-karat sikit sebab dia suka minum milo and time gosok maybe tak betul sangat, pastu dia bagitahu lagi gigi Harits akan start jadi crowded coz tak lama lagi gigi kekal bawah akan tumbuh sebab dia dah nampak macam bump kat gusi bawah tu. Lepas settle check gigi, Abang dapat sticker!

Ara turns pulak. Dia mula-mula nampak takut jugak and terserlah wajah nervous tu tapi sebab before that Abang dia macam confident, dia pun jadi confident nak duduk kat seat tu. Tambahan pulak, after the Dentist tunjuk yang Ara akan pakai spek pink, terus dia happy rasa berbunga-bunga, mulut pun selamba je nganga besar-besar. Hahaha. Time Ara check gigi ni, Abang dia sibuk potpetpotpet kat tepi. Last-last dentist tu pun suruh dia sama-sama check gigi adik dia. Baik sangat Dr. Hafizah ni, muda dan baik dan friendly dan pandai melayan budak-budak. Ibu suka, anak-anak pun suka! Gigi Ara pun okay but sama juga macam Abangnya ada karat-karat sikit kat belah dalam sebab gosok tak betul and Ara pun dapat sticker lepas check gigi tu. Good girl Ara!



Last but not least, tibalah giliran our bulat-lat-lat Amni Kausar untuk berjumpa dentist. Ibu disuruh duduk sekali pangku Amni kat kerusi tu. Hehehe. Comel je Amni macam terkebil-kebil bila tengok lampu disuluh kat muka dia. Mulanya memang dia takmau bukak mulut, sampai dentist tu kena bukak pakai gous/ kapas. After that, Abang dia datang and sua batang cermin tu kat mulut Amni, elok pulak dia bukak mulut tu. Hahaha. Dentist pun kata gigi Amni okay. Doctor cakap Ibu kena gosokkan gigi Amni pakai kain basah or berus gigi yang lembut without any ubat gigi.


Dr.Hafizah tu pesan, parents kena gosokkan gigi anak-anak tiap-tiap malam sebelum tidur. Waktu pagi anak-anak nak gosok sendiri pun takpelah, cuma malam tu memang kena ibu yang gosokkan secara detail. Ibu kena make sure lepas minum susu coklat ke milo ke, anak-anak kena berkumur or bilas dengan air suam. Doctor pun ada bagitahu "apa yang ibu buat sekarang dah okay dah actually, lagi 6 bulan datang balik untuk checkup ye". Yeay! Ibu is happy banyak.

So, saya sangat recommend clinic ni for parents yang first time nak bawak anak-anak check gigi. Environment clinic yang cozy, dentist yang baik, friendly, pandai melayan budak-budak. Staff clinic pun sama baik macam doctor tu. So, total cost for the checkup? FOC. Wow! kan? sebabnya kami datang check je and gigi anak-anak pun okay, if ada kena buat apa-apa treatment barulah diorang charge as per the treatment. YEAY! Ibu is double happy. Hehehe.

Okay, kat sini details pasal Toothie Tales Clinic:
Alamat : No. 21A, Jalan Seluang P8/7, Bazaar@8, Presint 8, Putrajaya
Lokasi :  Atas Pharmacy V-Care di Bazaar@8 (Opposite Shell station kat presint 8)
Telefon  :  03-88616262 

Berikut adalah waktu operasi klinik:
Isnin - Jumaat:    9.00 pagi     -   2.30petang                               
                              3.30 petang -   9.00malam
Sabtu:                  9.30 pagi - 3.00 petang
Ahad:                   9.30 pagi - 1.00 petang

Syukurlah, my kids mendapat pengalaman manis during their first time visit to the dentist. Now anak-anak dah seronok pergi jumpa dentist sampaikan hari-hari diorang cakap nak pergi jumpa dentist lagi, nak pergi jumpa dentist lagi. Kahkahkah!


Tips sebelum bawak anak-anak jumpa Dentist:
PLEASE bagi anak-anak tonton Peppa Pig - The Dentist episode (walaupun dia adalah watak kartun tentang sefamili babi tetapi Peppa Pig sangat sopan santun and message yang disampaikan is very positive)

JANGAN - bagi anak-anak tengok Upin-Ipin pastu anak-anak akan rasa takut untuk check gigi. (Ayat ni Harits yang cakap sendiri ye "Apelah Mail tu takut nak jumpa doctor gigi check gigi. Kita rasa okay je jumpa dentist, best je") So, yeah parents - Upin Ipin is no good example. Dahlah ada watak lelaki lembut, pastu ada cerita takut-takutkan budak macam Hantu etc., cakap pun aku-kau. (Sorry haku tiba-tiba emosi terbebel pulak)









Friday, September 9, 2016

Kisah Kelahiran Nur Amni Kausar



Alhamdulillah...Hari ni genap 17  bulan Amni Kausar lahir ke dunia. Kesian jugak kat Amni sebab lambat sangat-sangat update kisah kelahiran beliau. Makin anak ramai, makin melambat ibu sebab busy melampau-lampau.

Jadi, mari kita mengimbau kenangan dan kembali ke bulan April tahun lepas...

Selasa, 7 April 2016, 
Pagi-pagi bangun dari tidur tu dah terasa tak selesa dan sakit pinggang nak bangun dari tidur. Saya masuk office jugak pagi tu then decide ambil Halfday je.  Budak-budak office pun dah semua suruh balik, balik, balik sebab dah nampak saya macam sarat dan berat sangat-sangat. Settlekan kerja-kerja yang tertangguh lagi sikit then terus ke klinik mintak halfday and MC untuk esoknya. 

Rabu, 8 April 2016.
Bangun tidur lambat sikit sebab I dah dapat MC kan semalam tu. Mihmihmih... Dalam pukul 8.30am nak mandi tetiba rasa macam ada rasa basah n air keluar meleleh-leleh kat dalam toilet pastu ada bloody spot. Terus ajak husband hantar Harits and Ara ke Taska dulu then shoot ke hospital.

Around 10am sampai ke Hospital Putrajaya and macam biasa kena masuk bilik saringan untuk buat CTG then VE. Masa check tu doctor kata memang macam nampak air cuma doctor tak sure it's either air ketuban or maybe it's just discharge yang terlebih banyak. Bukaan pun baru je 2cm macamtu. Tapi doctor Hospital Putrajaya positive it's kata air ketuban dah leaking.

Tetapi doctor kata kalau nak tunggu masuk ward memang tak boleh sebab ward penuh makanya, diorang akan tolak ke Hospital Kajang ataupunnnnn Hospital Kuala Lumpurrrr. Ye, Kuala Lumpur sana sebab dua Hospital tu je yang Putrajaya boleh allocate patient (polisi hospital, something like that). So, bila doctor cakap macam tu I dah rasa tak best. Dua-dua hospital tu agak jauh dari rumah, padahal I tinggal putrajaya jugak kot why tak boleh bagi priority kat orang Putrajaya? Why oh why? Sedih...

So, I decide untuk keluar atas risiko sendiri, siap sign borang apa semua. Kami ke Hospital Serdang pulak.

Sampai ke Hospital Serdang, kena lagi buat CTG and VE. masa kat Hospital Serdang ni tiga kali kot check VE and diorang positive BUKAN leaking air ketuban. Bukaan pun masih 2cm. I pun decide untuk balik dan pergi makan. Tak ingat pulak masa ni pergi makan kat mana saat-saat akhir ni. Lupa sungguh. Balik daripada makan tu dah pun petang and ambil anak balik dari taska macam biasa.

Malam tu lepas dinner nak cuba tidur tapi tak boleh. Pusing kiri tak selesa, pusing kanan pun tak selesa. Perut dah rasa cramp semacam. I started counting my contractions pakai apps tu and rasanya around 12am dah start dah sakit 15min apart. Pastu by 12.30am dah rasa macam tak best sangat. I bagitahu husband suruh angkat anak-anak masuk kereta and siapkan bag anak-anak semua then terus shoot ke rumah abang ipar di Presint 15. Drop anak-anak kat situ then terus ke hospital Putrajaya (walaupun dah tahu ward penuh tapi tetap juga berharap dan berdoa tak putus-putus untuk dapat bersalin kat sini).

Khamis, 9 April 2016
Lebih kurang jam 1am, sejurus kami sampai terus check in kat Dewan Bersalin Hospital Putrajaya. Macam biasa doctor nak buat CTG dan VE, bukaan baru 3cm then doctor oncall malam tu bagitahu memang takde katil kosong kat ward and diorang mintak maaf sangat-sangat. Doctor bagi pilihan nak ke Kajang or pergi hospital lain and keluar atas risiko sendiri. I saja buat-buat lengah nak contact husband, sampai 2-3 kali doctor datang tanya macamna? Husband I pulak masa ni lapar dan pergi mamak jap nak makan roti canai, ke dia nak balik tido jap entah. Lupa dah. Hehehehe. Pastu I tanya balik doctor, nak stay je kat bilik saringan ni tak boleh ke? Hahahaha. Punyalah taknak ke tempat lain kan? Doctor kata tak boleh..Then dia keluar lagi sekali. 

Suddenly, doctor oncall tu dapat arahan from doctor pakar kat situ and she told me that I can stay and deliver kat Hospital Putrajaya juga. Alhamdulillah...syukur sangat-sangat doa kami dimakbulkan. Siap call mak lagi mintak tolong dia doakan supaya dapat bersalin kat Putrajaya. Heheh. Cuma, i takkan dapat ward biasa. Hospital letakkan I kat bilik menunggu dalam Labor Room tu yang takde proper katil pun, cuma dapat selimut and baring atas reclining chair macam ni lah lebih kurang rupanya.



Fair enough, reclining chair pun reclining chairlah. Mak okay jeerrr. Asalkan dapat bersalin kat Hospital Putrajaya jugak. So, dalam jam 3am I dapatlah duduk dalam bilik menunggu tu with this one chinese lady yang dah bersalin secara cesarean under FPP Scheme tapi sebab ward penuh, beliau pun terpaksa stay situ satu malam. FPP ni FYI, private wing under Hospital Putrajaya (which korang boleh pilih doctor and dapat 1st class ward sebilik sorang).

But sadly, malam tu I still tak boleh tidur. Dok mengerang-mengerang je tahan kesakitan setiap 5minit. Tapi ngantuk gila tapi sakit. Alahai...I just wanna sleep and gain my energy tapi tak boleh. Uwaaaaa! Then dah pukul 5am, I dah macam bebai-bebai sikit dah terus panggil nurse untuk check bukaan. Buat VE lagi please, i relaaaa.. Nurse check and tengok-tengok dan 5cm. Patutlah sakit gila, ya Tuhaaannnn...Diorang pun terus prepare Labor room untuk I and terus induce drip untuk cepatkan bukaan. By that time husband pun sampai lepas Subuh. Dia bawakkan kurma n air selusuh yang dia buat sendiri. Suruh jugak dia bawak air akar fatimah tapi sampai ke sudah tak ku minum sebab takut. Hahahaha.

Jam 8am, sakit makin sakit, bukaan masih lagi 5cm tak bergerak. Doctor pakar datang buat round and suggest pada I untuk amik epidural sebab dia kesian dengan I yang tak boleh tidur langsung dah almost 24hours and dia takut i takde energy nak push nanti. Doctor jugak explain that I will have a slow progress sebab kedudukan baby yang posterior that make the Labor tends to take longer because she herself can't tuck her chin in very easily and getting through the pelvis is more awkward. Basically, kedudukan Amni dalam perut masatu macam ni ye..



By 9am, team anaesthetic pun datang and explain the procedure then they start the epidural process cucuk-cucuk all the jarum to my back. Lepas settle, I terus sedut Entonox gas dalam-dalam sampai naik kepala. Hahaha. Memang I sengaja sedut gas tu nak bagi lalok lalu haku pun dapatlah terlena dalam dua jam macam tu tanpa diganggu kesakitan contraction. Haaaa, puas hati I dapat jugak tidur dengan tenang. Tidur itu penting okay untuk orang nak bersalin ni, jangan buat main. Kekekekee...Lepastu, jam 11am terbangun sebab terasa sakit balik rupanya ubat dah habis. Hahahaha. Doctor check lagi and bukaan baru 6cm. Marilah kita sambung tidur. Hahahaha.

Tetapi dalam jam 12.30 macam tu dah rasa lain macam perut ni...mintak husband panggilkan nurse dan doctor, rupa-rupanya it's about time and I dah 10cm dilate. Husband I disuruh keluar dulu sementara diorang nak prep. Doctor tiba-tiba tanya rasa sakit ke? Boleh ke nak push ni? I angguk-angguk je sebab macam rasa nak push sangat. Dah siap prep, Nurse panggil balik husband masuk. Doctor pulak macam tak confident je I boleh push pastu dia kalut suruh nurse semua sediakan vaccum. Buat haku panik je doctor ni. Dahlah time nak bersalin tu jugak ada dalam 4 orang budak praktikal keliling mengadap. Nervous bercampur malu hakak..Phew!

I don't know why, walaupun I dapat epidural. I still can feel the sakit tu and urge to push. maybe sebab tahap kesakitan tu terlampau sakit kot. So, selepas tiga or empat kali push sepuas hati - baby pun berjaya dikeluarkan dengan selamat dan sihat tanpa bantuan vaccum. Takut kot nak vaccum, that's why i usaha jugak push-push-pushhh-pluppp! Keluar dah diaaa...  

Nur Amni Kausar selamat bersalin tepat jam 1.00 tengah hari pada 9 April 2016 iaitu 12jam selepas check in kat Hospital Putrajaya. Yeay! Alhamdulillah..













Tuesday, September 6, 2016

Assalam...



InsyaAllah..i will be writing back for good.


Nantikan update terbaru daripada saya.



Till' then,
Zahrasyah


*cari mood dulu and bahan-bahan untuk diupdate ye :)

Tuesday, December 30, 2014

Hi Blog!

Apa khabar?

I'm good, Alhamudulillah tetapi busy dan malas.

Sekarang kandungan dan masuk 24 minggu tetapi ini baru pertama kali nak update pasal pregnancy dan lain-lain story kat sini. Nampak? Betapa malasnyaa dan macam dah hilang rentak format segala nak tulis macam mana. Guna kata ganti nama apapun dah lupa. Saya ke? Aku ke? Begitu teruknya saya. Takpela, buat masai ni Saya gunakan saya jela. Senang dan sopan santun gitu.

Baiklah kembali kepada cerita pregnancy3.0 saya. Bermula daripada kandungan seawal 6 minggu saya dah tahu, macamana tahu awal? Sebab saya kira tarikh dan tarikh biasanya sama dengan jiran sebelah roomate dalam ofis ini. Sebab hari-hari jumpa dia dan duduk sebelah pun, memang ada kaitan ye hormon pregnancy kita dengan wanita berdekatan. Tak percaya? sila google. Sekian, terima kasih. Sebulan dapat puasa penuh sebab period tidak datang-datang. Hahaha. Seronok. Ye. Alhamdulillah. Cuma ada lagi 20 hari puasa tahun-tahun-tahun lepas tidak berganti lagi. Itu tidak seronok.

Maka, selepas raya minggu kedua lebih kurang, saya nekad untuk check sebab instinct rasa ia ada. Kebetulan memang senantiasa simpan prenancy test-kit di rumah. Untuk apa? Kihkihkih. Entah, memang pernah tergerak nak beli dan simpan. Ada lagi satu kat umah, sapa nak sila khabar. Dah test dan confirm. Gembira macam mahu menangis, ye masih. Walaupun sudah masuk pregnancy yang ketiga. Cuma moments masih inform husband tu macam ingat-ingat lupa gittew. Hahahah. Sorry baby3.0. Ibu takde mood masa tu nak update.

Selepas itu, 7 minggu dah ke klinik kerajaan untuk buat buku merah. Rajin sangat nak pegi awal-awal sampaikan doctor scan pun tak boleh nak ukur size, kecik comel sangat tapi perut saya nampak besar. Ngeh! 

Pastu, setiap kali atenatal check-up saya akan discan. Jadinya sampai tiga kali scan untuk tiga kali visit bagi dapatkan EDD yang tepat. Doctor taknak guna yang kiraan date tu sebab baby nampak kecil dua minggu dari usia kandungan. Finally, EDD yang confirm adalah 13 April 2014


Alamak, nak kena masuk meeting pulak. GTG! Nanti saya sambung lagi.


Love,
Zahra :)



Monday, August 4, 2014

1 Syawal 1435H


Tahun ni giliran raya di kampung suami, Alor Staq. Seronoknya raya kali ni sebab selepas lima tahun boleh solat sunat Aidilfitri berjemaah ramai-ramai di Masjid. Tahun-tahun sebelum ni takut nak bawak anak-anak ke Masjid sebab kecik lagi. Takut tak boleh nak mengawal anak-anak. Syukur jugak sebab kat masjid tu ada kakak ipar & mama mertua join sekali untuk tolong jagakan Harits & Ara. Lega sikit.









Lepas solat raya, balik rumah tunggu tetamu datang then around 11am husband ajak beraya rumah kawan baik dia. Baik sangat diorang dan isterinya pun dah jadi kawan baik I tau. Seronoknnya dapat makan nasi tomato & rendang paru. (sebab kat KL Mak I buat juadah ni. So, terubatlah rindu pada Kotaraya. Husband kata I mengada. Kekeke). Ni gambar kat rumah kawan kami Bancik tu, terima kasih ye tuan rumah 






Lepas berjalan raya tu barulah kami mulakan sesi bergambar, dah tengah hari rembang dah masa tu. Harits & Ara pun dah rimas, lepas amik gambar teruslah buka baju diorang sebab ingat nak mandikan & tukar baju tido. Sekali baru teringat tak beraya salam-salaman lagi, maka terjadilah sesi bersalaman dengan anak-anakku memakai spender/ panties sahaja. Kahkahkah. Rare tak rarekan anak-anak I nih. Mujur mak & bapaknya masih elok berbaju lengkap ;p











Petang raya tu lepas anak-anak bangun tido baru kami beraya rumah Maktok suami & makan pulut dakap (iaitu pisang yang dibalut dengan pulut & dibalut dalam daun pisang). Sedap! Cuma I tak boleh nak makan banyak-banyak. Coz masa pagi raya tu perut dah start meragam. Maybe terkejut, makan pulut, santan lontong, masakan pedas-pedas lagi, rempah bagai banyak sangat. So, tak lalulah nak menyantap banyak-banyak pulut pisang tu. Time ni dah takde gambar nak jamu korang ye, cubalah google pulut dakap/ pulut pisang tu kejap lagi. Hahaha.


Dan....



Sambutan 1Syawal kami haritu sampai petang tu je. Suami pukul 7.00pm dah habis bateri dan tidooo sampai 5.00am esoknya. I pulak dengan sakit perut tambah nak muntah lagi, memang layan tido jela. Anak-anak pun kepenatan main, elok je dedua tido sampai pukul 8 camtu. Pastu bila pakcik, makcik & sedara mara datang beraya rumah pun kami tak mampu nak bangun dah. Sorry la mertuaku & ipar duaiku. Tak tolong pun malam tu. Kesian dorang melayan tetamu sampai 1.00am.

Tapi sebab rasa bersalah kami suami isteri, esok bangun pagi lepas subuh tu terus tolong clear semua pinggan mangkuk dalam sinki & clear table semua. 

Sekian cerita raya kami. Mohon maaf zahir batin sebab dah lama tak muncul sini. Tahun depan jumpa lagi. Ngeeeee! ;p


Friday, March 14, 2014

Tetaplah Berharap dan Berdoa

Semua pun tahu pasal tragedi flight MAS MH370. Ni dah masuk hari ke-7 dan hasil pencarian masih menemui jalan buntu. Sedihnya lahai kalau membayangkan yang ada dalam pesawat tu adalah parents/ husband/ wife/ anak or ahli keluarga kita. Hilang tanpa khabar berita. 

Dengan wabak denggi yang makin menular, cuaca panas kering kontang, air tak ada tambah jerebu lagi. 

Nampak sangat Allah sayangkan rakyat Malaysia, doa rindu dari hambaNya yang dimahukan. 

Semua jangan berenti berdoa dan berharap. InsyAllah, semua akan kembali. Sihat dan selamat. 


Sent from my Iphone

Friday, December 20, 2013

Education Apps Yang Membantu Anak Saya

Nak share dengan mommies semua pasal apps yang diInstall dalam Iphone kami laki-bini yang membantu educate Harits & Ara. Especially Harits la coz dia macam sangat ketagih dengan phone ibu dia ni sekarang.



Masa dia dalam setahun macam tu. Daddy dia install apps ABC & Animals. Lepas dia dah terer sikit main install lagi banyak Education apps ni. Masukkan yang number pulak.

Dalam umur dia 1tahun 8bulan dia dah berjaya kenal ABC by pointing out the alphabets randomly. Then colors, yang best is colors yang ada pic pororo tu. ABC Song tu pun not bad provided that kita beli yang premium la, baru dalam $0.99 je. Yang Hijaiya tu pun ok untuk mengenali Alif, Ba, Ta.




Kita kat rumah, beberapa jam je dapat jumpa anak, takkan masa jumpa tu nak mengajar anak lagi kan? Lagi best if dapat main dengan depat. So, sebenarnya yang banyak membantu Harits jadi bijak pandai ni taklain tak bukan adalah auntie-auntie dia kat Taska NUR tu. Memang dorang sangat dedicated and bersabar ajar budak-budak kecik ni. Hihi. Yang jaga Harits masa baru masuk Taska Nur, masa tu Harits umur 1tahun5bulan kot is Auntie Putri and now Auntie Ana macam pic kat bawah ni. Thanks korang! :)