Tuesday, February 26, 2013

My Breastfeeding Journey with Nur Ara Adney



Lepas kesat air mata bercerita pasal kes bercerai (wean-off) sekarang kita memancarkan mata bersinar gembira hati *sparkling eyes* sebab nak bercerita kisah happy bila dah graduate phase exclusive breastfeeding Nur Ara Adney selama enam bulan. Syukur. Kita berjaya nak! Berjaya! *Lompat bintang bersama-sama Ara*. Heehee
First hour selepas Ara dilahirkan saya terus dapat direct feed dan penyusuan secara direct diteruskan sehingga dua setengah bulan yang pertama. It went well without any difficulties. Tak kena sore nipple, tak ada susu kurang, terlebih engorged lagi adalah. Sakit juga tapi taklah sampai demam-demam yang kena matitis tu.

This time around rasa macam lebih bersedia dari segi mental & fizikal untuk fully-breastfeed Ara. Dah nampak perjalanan jerih-perih nanti macamana berdasarkan pengalaman Harits dulu. Jadinya saya agak fully-prepared. Agak jela sebab breast-pump & segala gadget storage bottle untuk menyusu hanya beli two weeks before naik kerja dan pump immediately after dapat semua alatan ittew. Hah. Ini namanya over-confident sebab kononnya dah tau dah nak beli pump apa, nak beli storage bottle semua tu. Sampai malas nak hantar pump spectra3 untuk dibetulkan. Hihi. Nak kena babap ibu ni. Hasilnya, sesi untuk buat stock EBM pun menjadi kalut & bila betul2 masuk kerja pastu just dapat kumpul dalam 10 botol je EBM untuk Ara.

Tapi tak apa, saya tak kalut. Masih awal lagi perjalanannya. Saya tingkatkan sesi pumping kat ofis. Kat rumah pun pumping lagi sampai cukup 15-20oz setiap hari sebagai bekalan Ara ke taska. Masa ni Ara dah 3-4 bulan. Saya pun lega sebab ada je stock frozen sebanyak 3-4 botol dalam freezer tu. Masuk bulan kelima, tiba-tiba hasil susu merudum. Saya adalah terskip pumping kat office, pastu supplement Shaklee pun asyik skip je. Masa ni, saya pun stress pastu susu pun menjadi sikit, sangat sikit. Sekali pump masa tu dapat dalam 2-3 oz je. Memang tak cukup untuk bekalan Ara tapi hati masih nekad nak fully-breasfeed dan taknak beli Fomula Milk lagi. Saya pun gigihlah pump 2 kali sesi pagi iaitu jam 9 pagi & 12 tengah hari, setiap sesi 30 minit pastu terus hantar ke Taska masa lunch hour. Adalah dalam 2 minggu sesi berulang alik hantar susu tu berlaku. Penat, memang penat but berbaloi.

Dalam pada itu, saya teruskan makan breasfeeding set Shaklee, buat power pumping & berdoa dan terus berdoa. Adik saya pun kesian tengok saya stress sebab susu merudum, pastu dia introduce pulak Marine Collagen sebab pada dia collagen-jelly tu berkesan. Saya cuba & Alhamdulillah, berhasil ia jadi milk booster bersama-sama dengan Breastfeeding set Shaklee tu. Kes susu merudum tu rupanya nak period. Agak suspens jugak, ingatkan mengandung lagi. Kehkehkeh. Period tu, buat ai susah hati je tau! Blueks. Jahat dia.

Nway, nih nak bagi iklan free jap. Saya beli shaklee pada Puan Aishah Rahim  dan kalau siapa nak try Marine Collagen tu boleh contact terus adik saya (Ija) through email - khadijahsiti.kamaruddin@gmail.com. Murah je dia jual untuk yang dah siap masak punya.

Last Friday Pumping Session - I pakai Unimom Mezzo Manual je you. Spectra tu entah bila nak bawak pegi betulkan. Hehe.

As for now, production susu is back to normal cuma memang tidak ada stock frozen langsung la untuk si Ara tu. Pump hari ni untuk esok, sometimes adalah susu lebih sikit untuk lusa. Saya tak risau sangat coz melalui pembacaan saya, EBM jenis 'pump-harini-untuk-esok' ini sebenarnya lagi bagus untuk baby kita sebab baby akan dapat lebih banyak khasiat dengan minum fresh/ chill EBM  berbanding frozen tu but apapun still frozen way better than FM kan? Tapi saya bukanlah anti-FM pun, just ibu yang mencuba sehabis baik nak pastikan Ara mendapat khasiat susu ibu yang terbaik for at least a year. Nanti saya akan bagi FM jugak kot bila Ara dah setahun or maybe  bagi dia try Fresh Goat's Milk ke.


Tertidur kekenyangan selepas menyusu :)

Itulah saja cerita saya sepanjang enam bulan menyusukan Nur Ara Adney ini. Saya tahu, perjalanan masih panjang dan berliku-liku. Nanti saya nak up cerita pasal solid food pulak ye. Banyak ni saya hutang cerita dengan korang ni. Hehehe. 



Okbai. Selamat bekerja korang :) 





4 comments:

smms said...

i baru strt shaklee smula 2 hari. hrp2 susu kembali byk. walaupun telah gagal FULLY bf. tp hati ttp nak bf selagi bole. campur pun xpela. kan ?

aThidEaN said...

tahniah u:)
journey i just started. hope dpt buat yg terbaik juga

Zahra Al-Rasyah said...

Srie sayang, campur pun tak apa. Ngn harits pun dulu aku campur je start dia 8bulan macam tu. yang penting bonding masa dia sama2 kita tu :)

Makan shaklee kena banyak minum air tau. Pastu buat power pumping. Baru susu banyak balik, InsyaAllah

Zahra Al-Rasyah said...

Fathiah: Thanks babe, still longg way to go.

I doakan u dapat buat yang terbaik jugak untuk ur Imani yang comel itu :)