Tuesday, April 3, 2012

What I Missed Most About Breastfeeding (Fully)



The fact is Harits Haidar is no longer breastfeeding fully not even at night. Starting from two or three weeks back i've to bangun malam-malam bancuh susu. Bleerghhh! Selalu turun tangga dengan mata half-closed, rambut menggerbang, bancuh susu laju-laju dan naik balik tangga laju-laju. Sometimes terjadi kecuaian-kecuaian yang tak best langsung berlaku tengah-tengah malam like susu tumpah la, puting senget la, the water too hot, terlupa kira berapa scoop dah bubuh dalam botol dan macam-macam lagilah.




But yang terpaling champion adalah pagi tadi bila mana saya dah bawak naik semua gadget untuk bancuh susu dengan perasaan bestnyaaa dah ready semua tak perlu naik turun tangga lagi. So, first session around 2.30am bila Harits Haidar berzikir tutu-tutu-tutu dengan mata terpejam within 2-3minutes dah berjaya siapkan susu dia. Yeay!




So, second time lebih kurang jam 6.15am, 'alarm clock' saya ni pun mula berbunyi ekk..ekkk..ekkk sambil menggelisah pusing kiri tak kena, kanan pun tak kena. Jadi saya pun bangunlah selepas mulut dia dok sebut tutu-tutu-tutu. Bangun pergi basuh botol dulu bekas yang diminum first session tadi & basuh dalam keadaan gelap sambil mata terkatup, then bancuh la macam biasa. Masa goncang botol tu, saya suka tutup dulu dengan penutup botol tu tapi bila dah tutup pun masih ada titisan-titisan air keluar, so saya just ketatkan jela leher botol tu. Naik balik atas tilam & sua susu kat Harits Haidar.




Sekali...




Splushh!




Habis susu tersiram ke mulut sampai ke tengkuk belakang Harits Haidar pastu baju dia pun habis basah! Ya Allah... Kesiannya anak aku. Tercungap-cungap kejap dia. Rupa-rupanya masa saya basuh botol tadi tak perasan putingnya tercicir dalam bilik air. Errrghhh! Tak best langsung insiden tu jadi masa pagi-pagi buta time kalut nak solat apa semua. Jadi saya terpaksalah tukarkan baju lain, ambik towel basah lap-lap badan dia dulu, tukar bantal & baru bagi dia susu. Time tu dia dah merengek-rengek dah macam hape. But then dia minum susu kejap je terus bangun tengok saya bersolat & mandi. Gosh! Kesian betul. Elok-elok boleh tidur nyenyak lepas menyusu tu terus dia jadi segar bugar. Tapi nasib baik jugalah pagi tadi dia tak meragam sangat masa hantar saya pergi kerja.




So, sekarang ni saya sangat rindukan saat tika Harits Haidar menggelisah kiri-kanan dan saya cuma perlu selak baju, sumbat nenen untuk dia nyotnyotnyot & tido balik peacefully. Pastu saya pun dengan senang hati boleh tidur balik bersamanya tak perlu bangun turun naik tangga & terbuat insiden-insiden yang tak best seperti di atas. Huhu.




Ini adalah salah satu sebab je, banyak lagi yang saya rindu sebenarnya. But susah nak cerita. Oklah, nak start kerja dah ni. Daaa... Uolss kerja rajin-rajin ye!








8 comments:

smms said...

hehhe ni nak share pengalaman aku yang dari qk 4 bulan kena bgn bancuh susu. nak sng bawa semua peralatan nak buat susu tu dlm bilik xyah turun naik tangga - u did rite.

kedua - sediakan 2 3 botol tuk mlm sng xyah ke bilik air tuk basuh botol.

so dia ek ek ek just amik botol ksong tepi katil bancuh 1minit siap kot. then tidur. grrrrrrrrrr.

Zahra Al-Rasyah said...

hahaha.Tula kan. Malam tadi takde bawak botol extra pun. Sedih betul inexperience dalam hal bancuh susu ni. Huhu. But Thanks for the tips babe...

iietamalek said...

lawak.lawak..

tapi mmg betul, saya pun rindukan zaman tu.now bergilir ngan hubby membancuh susu di kala dibuai mimpi indah..hehe

Aishah Rahim said...

Betul tu, kena bawah extra botol lagi mudah. tapi azabnya esok pagi nak basuh 2-3 botol lah. Hahaha.

Nashriq masa mula-mula turn to FM pon macam gini. Tapi sekarang dia dah tak bangun nak susu pon. Kenyang kot?

Zahra Al-Rasyah said...

Ietamalek:

Itula, kena buat sistem baru nampaknya. Selalu sebelum husband tido husband yang akan tolong bancuhkan susu sebab dia selalu tido lambat, tapi malam tadi dia tido awal & kita tak sampai hati nak kujut. Itu yang bawak semua gadget siap2 but last2 takde botol extra pulak. Huhu.

Zahra Al-Rasyah said...

Aishah:

How ye awak train nashriq anak tak bangun malam2? Bagi susu banyak2 ke sampai kenyang?
Kita penah baca dalam baby centre selalunya baby yang dah usia setahun ke atas akan kurang bangun malam kan? Esp. kalau minum FM sebab FM akan kenyang lama. Tapi si harits ni still bangun jugak malam2 minimum 2x kot. Huhu.

aThidEaN said...

same shoes :(
tak best langsung bg anak minum FM..
nak bangun malam2 pun liat kita ni..

Zahra Al-Rasyah said...

Kan? sekarang masih tengah biasakan diri lagi dah Terpaksala kan T___T